yangina-karsi-koruma

Ticari binalarda ortaya çıkan tüm yangınların yaklaşık % 25’i elektrik kaynaklıdır ve bunların bir çoğunu iyileştirilmiş güvenlik standartlarının ve yeni teknolojilerin kullanımı ile önlemek veya kontrol altına almak mümkündür.

Bazı yangın türleri erken aşamalarda tespit edilebilir. Ancak ark hatası durumunda, yangın, herhangi bir belirti olmadan, zaman içerisinde artabilir.

Ark hataları; tesisat ömrü içinde, taşınabilir yüklerin yıpranması ve bozulması veya kabloların matkapla, çiviyle veya kemirgenler tarafından delinmesi gibi doğrudan mekanik tahribatlar nedeniyle ortaya çıkabilir.

Neyse ki, teknolojideki gelişmeler yangın ortaya çıkmadan önce de tespit ve izolasyonu mümkün kılmaktadır. Bu tür hataları tespit ve izole etme yeteneği olan tek ürün de ark hatası algılama cihazlarıdır. (AFDD).

Bu cihazlar ark hatasını gösterebilen özel frekanslarda devreyi dijital olarak izleme prensibiyle çalışmakta ve ark hatası algılama, aşırı akım (MCB) ve toprak kaçak akım koruması (RCD) gibi fonksiyonları tek bir cihazda bir araya getirerek, evlerde ve binalarda kritik korumaları bir arada  sunarak, ev ve bina sakinleri için maksimum güvenliği sağlamaktadır.

Ark hatası algılama teknolojisi ABD gibi ülkelerde halihazırda yaygın biçimde kullanılmakta ve bu teknolojinin muhtemel kazaların yaklaşık % 50’sini önleyebileceği tahmin edilmektedir. Bununla birlikte, Birleşik Krallık bu teknolojiyi tam olarak kabul etmemiştir.

Geçtiğimiz yılda kullanımı tavsiye edilen bu teknolojiye dair uyulması zorunlu bir yönetmelik henüz bulunmamaktadır. Nispeten daha yüksek risk barındıran ticari binalarda ve konutlarda ark hatası algılama cihazlarının kullanımını teşvik etmek için daha fazla çaba harcanmalıdır.

Grenfell Tower yangını sonrası hazırlanan Hackitt Raporu’nun kabul görmesiyle, öncelikler arasındaki değişimi vurgulanmıştır.

Bu, doğru yönde bir adımdır. Artık hükümet ve endüstri, olayın dört farklı aşaması olan önleme, algılama, alarm ve tahliye esnasında ortaya çıkabilecek etkileri azaltmak için neler yapılabileceğini dikkate alarak, yangın güvenliğine karşı daha bütünsel bir yaklaşım benimsemelidir.

Ümit ediyoruz ki, AFDD teknolojisinin kullanımı gelecekteki inşaat projeleri için yaygın bir uygulama haline gelecek ve Birleşik Krallık’taki binaların güvenliğinde itici bir güç sağlayacaktır”

Makale: Marc Gaunt, Eaton Pazarlama Müdürü