
Bu sayımızda Y kuşağı çalışanları ile ilgili küçük ipuçları veriyor olacağız. Y kuşağı 1980’li yıllarından başından 2000’lerin başına kadar uzanan zaman dilimi kapsamaktadır.
Y kuşağı bugün 7 milyarlık dünya nüfusunun, yaklaşık 1,8 milyarlık bir kısmını oluşturuyor. Ülkemizde 10 yıl içerisinde çalışan nüfusun yüzde 70′ini, Y kuşağının oluşturması bekleniyor.
Y kuşağı özgürlükten, sosyallikten, değişimden yana. Teknolojinin hayatını kolaylaştırmasını seviyor, hayatının odak noktasına işini koymuyor. Y kuşağı’nın dilinden anladığınız sürece onların yaklaşımından yararlanabilir ve verimli bir iş ortamı sağlayabilirsiniz. Yöneticiler için Y kuşağı çalışanları ile ilgili birkaç ipucu…
*Y kuşağı, 2020 yılına geldiğimizde, iş hayatının neredeyse yarısını oluşturuyor olacak. Bu kuşağın mutluluğu, iş dünyanın verimliliği açısından büyük önem taşıyor. Motivasyonu yüksek tutmak ve verimliliği arttırmak adına, performans bazlı sistemi, çalışan memnuniyetine ve verimlilik konusunda ciddi artışlara olanak sağlayabilir.
*Rehberlik, sadece okullara özgü bir yardım sistemi değildir. Verimliliği arttırmak adına, rehberlik hizmetlerinin çözebileceği türde problemler için ofislerde bu tür uzmanlar bulundurulmasında fayda var.
*İş ortamında elbette hiyerarşi gibi şirket kültürünüzde bulunan ve değişmeyecek kurallarınız olabilir. Ancak bunlar dev ve kalın duvarlarla örülü olmamalı. Y kuşağının fikrini almak onlara bazı sorumluluk vermek verimliliği artırmak adına son derece önemli.
*Y kuşağı sosyal olmayı seviyor. Hayatının tamamını ofis ortamında geçirmek ona göre değil. Bu durumun düşüncesi bile onların verimliliğini azaltıyor. Bu nedenle daha esnek çalışma saatleri, zaman zaman home office çalışma olanağı onları kalbinden vuruyor. Ayrıca kıyafet yönetmeliği, ofiste mesaiye kalmaktansa işe evde devam etmek gibi konularda esnek davranmanız, Y kuşağının işe duydukları bağlılığı artırabilir.
*İşi tüm stresiyle yüklenmektense, ofis ortamını eğlenceli kılacak aktiviteler yapmak mutlaka iyi gelecektir.