uretmek-uretmek-zorundayız

Sektör dostlarım bir Eylül ayından merhaba. Yazımı hazırlarken Ağustos ayı içinde ülkemizde yaşanılan ve herkesi derinden üzen orman yangınlarını, ardından gelen sel baskını haberleri,  gerçekten felaket üzerine felaket günleri yaşanmış oldu.

Allah bizlere böyle afetler, sıkıntıları acıları göstermesin. Değerli dostlar, sektörel durum analizine göz attığımızda ise, pandeminin olumsuz etkilerini, devam eden süreçte bunun uzun yıllar yaşayacağımızı bir kez daha anlamış durumdayız. Bununla yaşamanın bedellerini çekeceğiz, alışacağız ama dersler çıkaracağımız bir gelecek beklediğini de unutmayalım. Tüm bunların yanında iş dünyamızda bir çok risklere ve dünyada etkisi bir süre daha devam edecek olan ekonomik dalgalanmalar, üretimden başlayarak son kullanıcıya kadar pekte olumlu sonuçları görmemizi sağlayamamıştır.

Özellikle bu yılın başlarından itibaren maliyet girdilerinin artış göstermesi ve hammaddelerde yaşanan tedarik sorunları hafiflemiş görünse bile çok tatmin edici olmamaktadır. Hammade fiyatlarında görülen sürekli değişim üretim sektöründe bir dengenin oluşmasında halen engel teşkil etmektedir.

Tüm bunların sonucunda ne yazık ki piyasa fiyatlanmasında artışlar olarak görülmeye devam edecektir.

Bu kadar yaşanılan, ki ben buna  değişken pazar aksiyonlaması diyorum; üçüncü çeyreğin bitimine bir şey kalmadı ve son çeyrekte hareket ivmesinin yukarı yönde olup işletmelerin hedeflerini yakalayabileceği dönem olacaktır.

Değerli Sektörüm dostları, maliyet enflasyonun da  görülen artışların, üretim sektörü üzerinde yarattığı baskı piyasalara fiyatlanma baskısı olarak yansımış ve sonuç olarak son kullanıcı alım hacminde küçülmelere neden olmuştur.

Fakat tam dengelenecek derken yeni yıl fiyatlamaları içinde çok fazla bir zaman kalmadığını unutmayalım. Her zaman dediğim gibi üretmek, üretmek zorundayız. 

Mustafa Kemal Atatürk’ün bu güzel sözünün ne kadar anlamlı olduğunu bir kez daha anlamak zorundayız. ”Çalışmadan yorulmadan, üretmeden rahat yaşamak isteyen toplumlar, önce hürriyetlerini ve daha sonrada istikbal ve istiklallerini kaybederler”  bunun içindir ki sanayileşme hamlesini öncelikle başlatmıştır.

Bizler işletmelerimizi her geçen gün geliştirmeye ve büyütme yönünde hamleler içinde olmak zorundayız. Sanayinin her bir taşı önem taşımaktadır. Bizlere düşen ise bu taşları yerinden oynatmadan ilaveler yapmaktır.

Pandemi sürecinde hizmet sektörleri dışında kalan üretim sektörünün  yoluna hız kesmeden sürdürebilmesi çok önemliydi ve bunu başaranlar arasında üretim sektörü yer alabildi ve gelişerek yoluna devam etmektedir. Bu dönemde İhracatın artış göstermesi sanayimiz açısından değerlendirildiğinde, kattığı değer ile yatırımların önünü açmış oldu.

Kapasite artışları gözlemlendi, yeni projeler  oluşturulma  çabalarının devam etmesi  olumlu yansımalardan sayılabilir.

Üreterek büyüyen ekonomi sayesinde refah seviyesinde artış toplumun her kesiminde huzur getiren faktörlerden olup  çevresi kaynayan kazanlarla dolu olan ülkemizin geleceğe olan tereddütleri ortadan kalkmış olacaktır.

Umudun bitmeyeceği ve yeni umutların yeşermeye devam edeceği bir durumu, hepimizin geleceğinin sağlam zeminlerde sürmesi yönünde dileklerimi tekrarlarken, sürekli üreten, ülkesine katma değer sağlayan sanayimizin büyüyerek gelişmesinin temennisiyle bol kazançlı işler dilerim.

 

Görüşmek dileğiyle..

Opaş Paket Şalter Firmasında Genel Koordinatörlük yapmakta olan sayın Yılmaz Caymaz’ın Sektörüm Elektrik Aydınlatma dergisinde kaleme aldığı pazarlama, satış ve özgün içerikli makalelerimize bu sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Opas Cam Switch & Wascol Cooling System Yılmaz CAYMAZ Genel Müdür/General Manager Opas Paket Salterleri ve Soğutma Sistemleri Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.