
1969 yılında Fransa’da kurulan Somfy, konutlardaki ve ticari binalardaki açılır-kapanır mekanizmalar için ileri teknolojili motorlar ile akıllı ev sistemleri üreten dünya çapında bir marka. Şirketimiz kurulduğu günden bugüne 100 milyondan fazla motor üretmiş bulunuyor. Fabrikalarımızda her gün ortalama 70 bin adet motor üretiliyor.
Dünya genelinde her yıl 20 binin üzerinde profesyonel müşteri ve milyonlarca tüketici, yaşam alanlarında Somfy ürünlerini kullanmayı tercih ediyor. Türkiye pazarına girişimiz 80’li yılların başlarına dayanıyor.
Önceleri distribütörler aracılığıyla sağladığımız hizmeti; 2004 yılından itibaren Somfy Türkiye olarak direkt kendimiz sağlamaya başladık. İstanbul merkez ofisimiz ve ana lojistik merkezimiz dışında Ankara, İzmir, Adana, Antalya ve Bakü’de bölge temsilciliklerimiz mevcut.
Somfy Grubu, %80’in üzerindeki global pazar payı ile motor ve otomasyon sistemlerinde açık ara dünya lideri konumunda bulunuyor.
Ürün gamımız içinde perde, panjur, kepenk, tente, pergola, pencere, güneş kırıcı, garaj ve bahçe kapıları için üretmiş olduğumuz motorlar, kumandalar, kontrol üniteleri, kameralar, alarm sistemleri, sensörler ile birlikte uzaktan kontrol ve izleme de sağlayan akıllı ev ve bina sistemleri yer alıyor.
Üretim tesisleri, makine parkı, istihdam, ciro, üretim hacmi alanlarındaki verilerinizi paylaşır mısınız?
Somfy’nin dünyaya yayılmış büyük bir ağı var. Dünyanın 8 farklı noktasında yapılanmış olan üretim tesislerinde günde ortalama 70 bin motor üretiyor.
Ayrıca; 12 bin 500 metrekare alan üzerinde kurulu ve 400 mühendisin çalıştığı Ar-Ge merkezinde her yıl yeni teknolojiler geliştiriliyor ve yılda ortalama 30 yeni patent alınıyor. Somfy’nin merkezi Fransa’da Cenevre’ye yakın Cluses şehrinde yer alıyor.
AR-GE merkezlerinin en büyüğü de Fransa’daki şirket merkezinde yer alıyor. Biz ürünlerimize 5 yıla varan garanti veriyoruz. Sonuçta bizim ürünlerimiz Arabistan’ın çöllerinden tutun da Sibirya’nın soğuğuna kadar pek çok farklı iklim ortamlarında çalışabiliyor.
Dolayısıyla garanti verebilmek için çok farklı testler yapmanız gerekiyor. Radyo frekansıyla çalışan ürünlerimizin de doğru çalışabilmesi için ayrı test düzenekleri var.
Elbette tüm bu çalışmalar ve üretim kapasitesi, yüksek istihdam da gerektiriyor. Somfy, bugün yaklaşık 60 ülkede direkt olarak faaliyet gösteren ve 8 bin 400 çalışanı olan bir firma.
Yeni proje ve yatırım çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Somfy’nin titizlikle yürütülen ve büyük yatırımlar yapılan AR-GE çalışmaları sayesinde her geçen gün hayatımıza yeni teknolojiler giriyor. Yakın geçmişte kullanıcıların beğenisine sunduğumuz akıllı ev sistemleri, bunun en güzel örneklerinden biri ve gittikçe yaygınlaşıyor.
Bu yıl satışa sunduğumuz Somfy One ürünümüz de güvenlik çözümlerimizin bir parçası. Akıllı ev ve güvenlik ürünlerimiz yeni fonksiyonlar sunacak şekilde geliştirilmeye devam ediyor.
Sesli komut ile çalışan teknolojiler de şu anda öncelik verilen yatırımlarımızdan. Bir yandan yıllardır öncülüğünü yaptığımız motorlu uygulamaların Türkiye’deki kullanım oranlarını artırmak için çalışmalarımızı sürdürürken, diğer yandan da bu yeni teknolojileri sunuyoruz.
Tüm bunların entegre biçimde çalıştığı tek platform da Somfy. Dolayısıyla mevcut satış kanallarımızda faaliyetlerimizi sürdürürken yeni teknolojilerimizle ilişkili yeni kanallara da yatırımlar yapıyoruz.
Biz Somfy olarak Türkiye’nin potansiyeline çok inanıyoruz. Bu yüzden de Türkiye yapılanmamıza sürekli yatırım yapmaya devam ediyoruz. Geçen yıl yeni binamıza da taşındık.
Büyüme hedeflerimize, müşterilerimize en kaliteli hizmeti sunma anlayışımıza uyum sağlayan yeni tesisimiz ile birlikte satış sonrası hizmetimizi de güçlendirmiş olduk.
Teknik ekip yapılanmamızı da güçlendirmeye devam ediyoruz. Ayrıca; sektör gelişimine önemli ölçüde katkı sağlayan pazarlama yatırımlarımızı da sürdüreceğiz. Bütün bu girişimlerle birlikte küresel Somfy yapılanması içerisinde büyüme ve gelişim anlamında parlayan yıldız olmaya devam ediyoruz.
Yurt içi ve yurt dışı satış faaliyetlerinizden bahsedebilir misiniz? Yeni hedef pazarlarınız var mı?
Bizim sektörümüzde yerli üretim, ana ürün olan motorlar için söz konusu değil maalesef. İhracatın, ithalatı karşılama oranı oldukça düşük. Motorların hepsi yurt dışında üretiliyor.
Ancak bazı komponentleri ve motorları birlikte çalışacakları ürünlere monte etmede kullanılacak bazı aksesuarların yerli tedariğini yapıyoruz. Bununla da kalmıyor, bazı ürünleri Türkiye’den tedarik edip diğer ülkelerdeki Somfy şirketlerine satıyoruz.
Ayrıca, İran ve Azerbaycan gibi ülkelerin Türkiye yapımız üzerinden yönetiliyor olması ve bu bölgelerdeki müşterilere de ürünlerin Türkiye üzerinden gönderiliyor olması ihracat rakamlarına katkıda bulunmamızı sağlıyor.
Genel olarak baktığınızda Türkiye pazarındaki pozisyonumuz çok iyi. Marka ve ürünlerimizin pazar payları ile marka bilinirliğimiz çok yüksek ve gün geçtikçe de artıyor. Biz stratejilerimizi müşterilerimizden, pazardan, paydaşlarımızdan aldığımız geri bildirimlerle oluşturuyoruz.
Bunun için özel toplantılar düzenliyoruz. Marka, ürün kalitesi, yerel mevcudiyet, ekibimizin müşterilerimiz ile kurmuş olduğu sıkı ilişkiler, lojistik yapılanmamız, pazarlama yatırımlarımız ve teknik destek gibi daha sayamadığımız birçok güçlü yönümüz sayesinde yerimiz oldukça sağlam.
Ancak, bu bizleri rehavet içerisine sokmuyor. Pazarı doğru anlamak, doğru bilgiyi almak, bu bilgileri doğru değerlendirmek adına efor sarf ediyoruz.
Teknolojinin, IT uygulamalarının sektöre ve ürünlerinize yansımasını değerlendirir misiniz?
Günümüzde teknoloji artık herkesin hayatının bir parçası ve hayatlarımızda kapladığı yer de gittikçe artıyor. Eskiden lüks olarak görünen birçok teknoloji zamanla bir alışkanlık ve ihtiyaç haline geliyor.
Bu da hem kullanıcıların ürün seçim tercihlerine, hem de bizim ürün geliştirme çalışmalarımıza doğal olarak yansıyor. Örneğin; kablosuz iletişim ve dijital dünya her geçen gün daha da önem kazanıyor.
Somfy de bu gelişmeleri oldukça yakından takip ediyor ve tüm dünyanın bu konulardaki geleceğine yön verecek stratejilerde söz sahibi, her gün isimlerini duyduğumuz dünyaca ünlü teknoloji firmalarıyla yoğun iş birliği içerisinde çalışıyor.
Uzun zamandır kullanmakta olduğumuz RTS radyo iletişim protokolüne ilave olarak, geleceğin teknolojik gelişmelerine de cevap verebilmek adına Avrupa’da yaygın olarak kullanılmakta olan IO teknolojisini de Türkiye pazarına sunmaya başladık.
Bu teknoloji sayesinde hem kendi ürünlerimizi hem de yaşam alanlarımızdaki diğer ürünleri aynı kaynaktan kumanda etmek mümkün oluyor.
Artık kullandığımız bütün eşyaların birbirleriyle iletişim kurması söz konusu. “Internet of Things” dediğimiz sistemle birbirleriyle iletişim kurabilen cihazlar geliştiriliyor. Somfy olarak biz de bu sürece hızlı bir şekilde dahil olduk, bu konunun dünya çapında gelişmesine öncülük ediyoruz.
Gelecek dönemde hangi tür ürünler ön plana çıkacak? Sektöre sunacağınız yeni ürünler-sistemler var mı?
Geçen yıl akıllı ev sistemi ürünlerimizi Türkiye pazarına sunduk.
Somfy’nin Tahoma® Akıllı Ev Sistemi; hem motorlu sistemlerinizi hem de alarm, kamera ve ısıtma sisteminizi istediğiniz zaman, evinizdeyken ya da uzaktayken kontrol etmenize olanak sağlıyor.
Böylece daha konforlu, daha güvenli ve enerji verimliliği daha yüksek yaşam alanları yaratabilmenizi mümkün kılıyor.
Örneğin evden çıkarken tek bir dokunuş ile evinizdeki aydınlatmalar kapanıyor, panjurlarınız iniyor ve alarm sistemi devreye giriyor. Evinizdeki kamera ve dedektörler yardımı ile alarm durumunda evinizde olmasanız bile, anında bildirim almanız mümkün oluyor.
Güneş sensörleri sayesinde panjurlarınız veya tenteleriniz güneş ışığı seviyesine göre otomatik olarak kontrol edilebiliyor. Bu sistemleri geliştirmeye ve yenileyerek kullanıcıların beğenisine sunmaya devam ediyoruz.
Ayrıca; bu yıl yeni güvenlik çözümlerimizi de satışa sunmaya başladık. Üzerinde elektrik kesildiğinde de hizmet vermesini sağlayan bir bataryası ve eve kontrolsüz bir giriş olduğunda devreye giren dahili bir sireni bulunan Somfy One ürünümüz, tanıtımını yaptığımız fuarlarda büyük ses getirdi.
Evinizi dışarıdayken rahatlıkla izlemenizi sağlayan ve eve bir giriş olduğunda size anında bildirim gönderen bu ürün diğer Somfy sistemleriyle de entegre çalışabiliyor.
Sektörünüzün durumunu değerlendirerek, gelecek vizyonunu çizebilir misiniz, beklentileriniz neler?
Yavaş yavaş hayatımıza girmeye başlayan, sesli komut ile çalışan sistemlerin her geçen yıl daha önemli bir yer edinmesini bekliyorum.
Somfy de bu alanda yatırımlar yapmaya devam ediyor. Ayrıca yapay zeka ile ilgili çalışmalar, tüm cihazların “akıllı” olacağı bir geleceği işaret ediyor. Bu noktada akıllı evler şimdiden hayatımızda.
Bizim de TaHoma® akıllı ev sistemimiz evlerdeki motorlu uygulamaların tamamını, aydınlatmaları, ısıtma sistemlerini ve güvenlik sistemlerini hem evden hem de dışarıdan kontrol etmenizi sağlıyor.
Bununla birlikte kullanıcılar, istedikleri senaryoları oluşturup tek bir dokunuşla istedikleri ortam koşullarını sağlayabiliyorlar. Akıllı ev sistemiyle entegre çalışan güvenlik ürünlerimizin de daha çok yaygınlaşacağına inanıyorum.
Enerji tasarrufu sağlayan termostat ürünümüz de şimdiden çok konuşulmaya başladı. Bunlar, geliştirmeye devam ettiğimiz mevcut Somfy teknolojileri. Birbirleriyle iletişim halinde çalışabilen bu teknolojiler geliştikçe kullanıcıların hayat konforu da artacak.
Sektördeki önemli sorunlar, rekabet, teknoloji ve yasal düzenlemelerle ilgili neler söylemek istersiniz? Çözüm önerileriniz neler?
Son kullanıcının ev otomasyon teknolojileri ile ilgili bilinç seviyesini artırmak çok önemli. Bu ürünlerin aslında lüks değil ihtiyaç olduğunu, bu ürünlere ulaşmanın çok da maliyetli olmadığını; konfor, güvenlik ve enerji verimliliğine olan katkılarının gerekliliğini bolca anlatmak lazım.
Hatta devlet nezdinde de bilinç seviyesinin artırılması gerekli. Binaların kalitesi sadece binaların taşıyıcılığı ve kullanılan malzeme kalitesi açısından ele alınmamalı, aynı zamanda konfor, enerji verimliliği ve gelecekteki teknolojilere uyumu açısından da konu değerlendirilmeli. Binaların detayları daha proje aşamasında doğru oluşturulmalı. Bu konuda genel bilinç seviyesinin artırılması önemli.
Semih GÖRÜR
Somfy Türkiye Genel Müdürü