
Dış Yıldırımdan Korunma Sistemi
• VDE 0185-305-3 (IEC 62305-3): Yapılarda Yıldırımdan Korunma Standartı
Ek 5-Phovoltaic Sistemlerde Yıldırımdan Korunma
-İlgili Standartta konu nettir.Pasif Yakalama Uçları ile yuvarlanan küre ya da koruma açısı yöntemiyle tesisi koruma altına almalıyız.Standart kesinlikle solar sistemler için paratoneri önermemektedir.Yıldırım düşecekse devreye giren pasif yakalama ucu sistemlerinin tasarımı anlatılmaktadır.Tesisin özellinde yapılacak risk analizi ve projelendirme sonucunda sistem koruması tasarlanmalıdır.Her tesis bir değildir,ve doğru korunma önlemi için risk analizi önemlidir.
İç Yıldırımdan Korunma (AG Parafudr Sistemleri)
• VDE 0185-305-4 (IEC 62305-3): Elektrik ve Elektronik Sistemlerin yıldırımın elektiksel etkisinden korunması
AC ve DC hatlarda Type 1 AG Parafudr mutlaka kullanmalıyız.Parafudrların spark gap özellikte olması ve lokasyon bilgisine göre risk analizi sonucu seçilmsi önemlidir.
Ani Aşırı Gerilim Darbelerine karşı Santralin Korunması
• VDE 0100-443 (2007): Ani aşırı gerilim ve yıldırım darbelerine karşı korunma anlatılmakta,ayrıca bulut üzeri oluşacak darbelerdeki manyetik alandan korunma açıklanmaktadır.
• VDE 0100-534 (2009): Surge Protection sistemlerin seçimi,koordinasyonu ve dizaynı açıklamaktadır.
Standartlar kapsamıda Tip 2 ve Tip 3 ürünlerle enerji,data ve haberleşme modülleri pv santralinde koruma altına alınmalıdır.Ayrıca tesiste bulunan kamera ve led sistemleri de bu ürünlerle koruma altına alınmalıdır.
Photovoltaic: VDE 0100-712:2006 (IEC 60364-7-712:2002): Photovolaic sistemlerin korunma gereksinmlerine ilgili standartlarda vurgulanmaktadır.
Tesisin korunması için gerekli ek önlemler.
*Koruma önlemlerinin yanında tesiste topraklama ve eşpotansiyel sistemde büyük önem arz etmektedir.
*Dc Hatların yıldırım darbesinin indiksiyon akımlarından etkisinin azaltılması için AG Parafudr kullanımı yanında büyük iletken döngülerinden kaçınılmalı,ekranlı kablolar kullanılmalıdır.
*İnverter dc girişinde doğrudan terminal kutularında,inverter AC çıkışında Tip 1+2 AG Parafudr kullanmalıyız.
*Dış Yıldırımdan Korunma sistem tasarımında harici topraklamanın ardından spark gap sönümleyici parafudrlar ile eşpotansiyele alma uygulamasını yapmalıyız.
*Yıldırım iletken sistemi ve yakalama uçları ile kablolar arasında s koruma mesafesini sağlamalıyız.
*Paneller arasında geçişleri izoleli yıldırım taşıma sistemleri ile yapmalıyız.Özellikle çatı uygulamalarında bu konu son derece önemlidir,İnişler izoleli yıldırım iletkeni ile yapılmalıdır.
*Parafudr bağlantılarında kablo kesitlerine dikkat etmeliyiz.Yıldırıma karşı koruyan ürünlerde 16mm2 kesitli kablo tercih etmeliyiz.
Yıldırımdan Korunma Merkezi olarak Yatırımların sürdürülebilir olması adına bu konuda yatırımcı ve epc firmalarını bilgilendirmeye devam edeceğiz.Yılkomer solar sistemlerde projelendirme,risk analizi yapma,ürün seçimi ve tasarımı,uygulama ve raporlama çalışmalarını sunmaktadır.Sistelerinde 20 yıl antikorozif ürünler tercih eden Yılkomer ile birçok tesis korunma altına alınmıştır.