sirketlerde-finansal-yonetim

Son zamanlarda kurlarda ciddi oynaklıklar gerçekleşmektedir. Bu hareketler finans yönetiminin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir.

Şirketler satınalma-üretim/stok-satış süreçlerini yerine getirirken her zaman bir parasal harekete neden olurlar.

Satınalma ödemelerinden tutun, pazarlama giderlerine kadar, ürün veya hammaddeyi stokta tutmaktan, tahsilat vadesine kadar her şey finansmanın konusunu oluşturmaktadır.

sirketlerde-satin-alma-uretim-stok-satis

Şirketlerde verimliliğin artırılması için bile finansman devreye girebilmektedir.Finansman şirketin her yerinde ve her an vardır. O yüzden dinamik olarak takip edilmesi gerekmektedir.

Örneğin bir müşteriye fiyat verirken, üretim maliyeti, hammadde maliyeti, işçilik vb. hususlar dikkate alınırken, döviz cinsi tekliflerde bir de kur konusunun netleşmesi gerekmektedir.

Ödeme ne zaman alınacak, alındığı zaman kur ne olacak gibi sorular da sürekli sorulmaktadır.

Firmalar öncelikle şu kararı vermelidir; Kur veya finansal piyasa dalgalanmalarından mı para kazanılacak, yoksa üretilen üründen mi? Kurların bu kadar yakından takip edilmesinin en önemli sebebi, hedging yani riski kaldırıcı işlemler yapılmadığı için kurların varlık ve yükümlülüklerinde oluşturacağı değişikliğin izlenmesidir.

Döviz cinsi varlık ve yükümlülüklerini döviz bazında eşitlemeyi başaranlar kur oynaklıklarından etkilenmezler. Yani varlıklarında döviz ve dövize endeksli değerleri kadar yükümlülükleri olanlar, kurlardan zarar görmezler.

Döviz yükselirken varlıklarındaki artış ile döviz borçlarındaki değer artışı aynı olur. Döviz düşerken de döviz cinsi varlıkların değerinde azalma ile, döviz cinsi borçların değerinde azalma aynı olur.

Görüleceği üzere döviz dalgalanması bu şekilde bir bilançoya sahip şirketlerde net bir kar veya zarara yol açmaz. Ancak döviz yükselirken bilanço büyüklüğü artarken, döviz düşerken tam tersine küçülür.

Finansal risk yönetimini iyi yapmayı unutmamalıyız. Çünkü risk gerçekleştiğinde telafisi mümkün olmayabiliyor.

Görüşmek dileğiyle..

 

HİKMET BAYDAR 1984 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun olmuştur. cnntürk, apara, tv100 bbntürk,e kotürk, vb televizyon kanallarında ekonomi ile ilgili programlara katılarak güncel verileri yorumlamıştır. Muhtelif gazete ve dergilerde ekonomi ile ilgili yazıları yayınlanmıştır. Bankalarda ve Bankalar Birliğinde bankacılık eğitimi vermiştir.