
Türkiye İstatistik Kurumu TÜFE, Yurt İçi ÜFE gibi enflasyonu anlatan veriler yayımlamaktadır. Bu verileri doğru analiz edip, hedeflerimizi ve bütçemizi buna göre oluşturmalıyız.
Bilindiği üzere TÜİK Nisan 2021 TÜFE rakamı olarak yıllık %17.14 aylık % 1.68 artışı açıkladı. Yani tüketicinin aldığı ürünlerin fiyatları yıllık bazda %17.14 artmıştır. Bir önceki aya göre yükseliş olmuştur. Bu enflasyon yurtiçi piyasada talebin karşılaştığı fiyat artışlarını anlatmaktadır.
Peki üreticinin enflasyonu nasıl?
Bunun için yurtiçi ÜFE rakamlarına bakacağız; Görüleceği üzere, yurt içi üretici fiyat endeksi Nisan 2021 ayında yıllık bazda %35.17 olarak gerçekleşmiştir.
Önümüzdeki dönemde bu maliyetlerin yeni fiyatlarla tüketiciye yansımasını göreceğiz. Yansımanın miktarını iç piyasanın dinamizmi belirleyecektir.
Durgun piyasada yansıma daha az olmakta, hareketli piyasada daha fazla olmaktadır. Çünkü durgun piyasada tüketici yüksek fiyatlarda alımı erteleyebilmektedir.
Şirketler yüksek maliyet nedeniyle fiyatları güncelleyeceklerdir. Ancak bu güncelleme Pazar payının oynamasına neden olabilir.
Burada dikkat edilmesi gereken husus, yüksek maliyetlerle artan fiyatlar aynı miktarda bile ciro artışı varmış havası verebilir. O yüzden miktar bazında cirolara odaklanmak gerekiyor.
Bu arada fiyat artışları stoğu olanlara olumlu yansırken nakitte olanların sermaye erozyonuna uğramalarına neden olacaktır. Yani aynı parayla aynı miktar işi yapmak mümkün olmayacaktır.
Finans yönetimi, ürün ve hammadde fiyat değişikliği projeksiyonunu da içermektedir. O yüzden ekonomiyi yakından takip etmek şart. Aksi halde ya ciddi fırsatlar kaçar, ya da telafisi zor zararlar ortaya çıkabilir.
Göüşmek dileğiyle…