
Özet Bölümü
İsmail Erdem Kimdir?
1959 Sivas doğumlu İsmail ERDEM siyasi çalışmalarına 1976’da başladı. 2001-2004 yılları arasında, AK PARTİ Kurucu İl Yönetim Kurulu Üyeliği ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcılığı görevlerini üstlendi.
2004 – 2009 yılları arasında İBB Meclis Üyeliği, 2005-2009 yılları arasında İBB Meclis Üyeliğiyle birlikte aynı zamanda Encümen Üyeliği görevlerini yürüttü.29 Mart 2009 yılı Yerel Seçimleri sonucunda Sancaktepe Belediye Başkanlığı’na seçildi. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Bölümü mezunu olan İsmail Erdem, evli ve dört çocuk babasıdır.
Nurşah Sunay: Sancaktepe Belediyesinin kısa bir geçmişi olmasına rağmen, tamamladığı ve devam eden çok sayıda projesi ile ciddi bir çalışma içinde olduğunu görüyoruz. Bize bu projelerden bahseder misiniz?
İsmail Erdem: Göreve geldiğimizde bölgemizin imarı yoktu, imara kapalı bir alandı. Şehircilikte imar olmayınca hiçbir gelişme olmuyor. Kısa sürede Büyükşehir Belediyemizle beraber bölgenin imarını çıkarttık.
Şu anda yüzlerce yatırımcı var. Toplu ve lüks konut yapanlar, iş merkezleri, sağlık kuruluşları, AVMler, özel okul inşaatları devam ediyor.
Şu anda 3 tane olimpik yüzme havuzumuz, 2 tane kapalı yüzme havuzu inşaatımız, kongre merkezi ve nikah salon inşaatlarımız, kütüphane, gençlik merkezi, özürlüler ve rehabilitasyon merkezi inşaatımız 6 tane kültür merkezi içerikli sinema tiyatro oynatılabilecek her türlü etkinlik yapılabilecek kültür merkezleri inşaatlarımız devam ediyor.
100 bin metrekarelik sosyal tesis olan Sefa tepesinde büyük bir inşaatımız var ve şu ana kadar 15’e yakın park inşaatımız oldu. Spor alanında ise kapalı spor salonuyla yüzme havuzumuz devam ederken, futbol 3.liginde maçların oynandığı Hakan Şükür stadını tamamladık. Rıdvan Dilmen’in adını verdiğimiz spor kompleksini bitirdik.
Alt yapıda çok büyük hizmetlerimiz var; 6 tane okul binası yeni olarak yapıldı. 8 tane aile sağlık merkezi yapıp sağlık bakanlığına devrini yaptık. Belediye ve iş adamları ile imece usulü,en modern hastaneyi geçen yıl Başbakanımız yaptı.
Sancaktepe’den Üsküdar’a metro inşaatı ise devam ediyor. Çıkış noktası Sancaktepe Paşaköy olarak kesinleşen ve 3 yıl sonra hizmete girecek olan 3.köprünün yapım işi devam ediyor. Ayrıca 4110 yatak kapasiteli dünyanın en büyük hastanesi ile ilgili çalışmalarımız da sürüyor.
Bu projelerin birçoğu önümüzdeki yaz faaliyete geçecek, kalan kısmı da 2 yıl içinde faaliyete geçmiş olacak. Bunlar küçük yatırımlar değil milyon dolarlık yatırımlar olduğu için süreleri biraz uzun. Genç bir ilçeyiz 3,5 yıllık ilçe olmamıza rağmen çok iş başardığımızı düşünüyorum.
Bu projeler için yüklenici firmaları nasıl belirliyorsunuz İhale süreci nasıl işliyor?
Yasal olarak ihaleler Serbest rekabet sistemine dayalı açık yapılıyor. İnternete ilan ediyorsunuz ülkenin bir ucundan diğer ucuna herkes haberdar oluyor. İhaleye girenler yarışıp alıyorlar.
Tam da bu noktada, bu süreçte belediyelerin fiyat odaklı ve kaliteye önem vermeyen bir yapıda tercih yapıldığı yönünde genel bir şikayetten söz etmek istiyorum. Bu konuda ne düşünüyorsunuz ?
Aslında bu sorun sandığınız gibi belediyelerden kaynaklanmıyor. İhale sisteminin bazı sıkıntıları var. Rekabetlerde fiyatların kırımına yönelik ihale sisteminin getirileri. Standart olmayan malın alımını zaten yapamayız. Standart üstü malın alımına giriyoruz.
Ancak yüklenici firmalar acımasızca fiyatı kırıyorlar. İmal ederken, yerine koyarken zorlanıyorlar. İflas edenler, işi geciktirenler oluyor. Aslında biz firmaların bu tutumundan şikayetçiyiz.
Sırf rakiplerine işi bırakmamak amacıyla çok yüksek kırımla iş alıyorlar. Mesela kaldırım işi veriyoruz parke yollar yapıyoruz %55 kırım yapıyor yüklenici. Sonra işleri zor hale geliyor. Bunun sonucunda çoğu iflas ediyor, işi yarım bırakıyor. Ya da en iyi ihtimalle işin kalitesi düşüyor.
Tatlı bir rekabet elbette olmalı ancak yapılamayacak fiyata indiği zaman rakamsal olarak kamunun karı var gibi görünse de aslında öyle olmuyor. İş yarım kalıyor, kamu kar edemiyor ve mecburen yeniden ihaleye çıkartıyorsunuz. Bu çaptaki işlerin gecikmesi bile mali açıdan büyük zarardır. Zaman açısından yaşanan kayıptan söz etmiyorum bile.
Belediye bütçesinin en önemli kısmını Fen İşleri Müdürlüğü’nün aldığını düşünüyoruz. Bu maliyetleri kontrollü ve doğru kullanmak adına aldığınız hizmet ve ürün seçimlerinde danışmanlık hizmeti aldığınız kişi ya da kuruluşlar var mı?
Hayır, bu anlamda profesyonelce hizmet aldığımız firma yok. Firmalar öngörülerini rapor halinde vererek bize danışmanlık sunuyorlar ama kontrolünü sağladığımız ve düzenli bilgi aldığımız bir kurum ya da şahıs yok. Aslında böyle bir danışmanlık, giderlerinizi minumuma indirmek ve daha uzun kullanım ile enerjiden, zamandan ve mali açıdan çok büyük kazanımlar sağlayabilir..
Başkanım Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili ne gibi hazırlıklarınız var?
Kentsel dönüşüm bir kentin dokusunu bozan sorunların giderilmesi olarak görülmelidir. Kentsel Dönüşüm projeleri ile kentsel gelişmenin, toplumsal, ekonomik ve mekânsal olarak yeniden ele alındığı ve kentteki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir hale getirilmesi için yapılan canlandırma, sağlıklaştırma veya inşa edilmesi için hazırlanan projeler olarak görülmelidir.
Sancaktepe’de kentsel dönüşüm kapsamında yenilenecek binalar tüm İstanbul’da olduğu gibi bizim ilçemizde de var. Bilhassa 1999 Gölcük depremi öncesi inşa edilen binalarımız depreme dayanıklı değil.
Fakat yeni yerleşim bölgesi olması münasebeti ile ilçemizde 1985 sonrası büyüme gerçekleştiğinden ve yapılan binalar çok katlı olmadığı için risk olarak İstanbul ortalamasının bir hayli altında.
Diğer yandan Marmara’daki fay hattına nispeten daha uzak bir bölgede bulunuyoruz. İki yıl önce yapılan şehit imar planlarından sonra çok katlı değil en fazla 5-6 katlı binalara izin verilmektedir.
Zira Sancaktepe İSKİ su havzasında bulunmaktadır. Her şeye rağmen deprem öncesi binaların yeniden yapılması ya da güçlendirilmesi gerekmektedir. Bu güçlendirme ve kentsel dönüşüm ile çarpık ve plansız yapılaşmanın önüne geçerken ilçemiz olan Sancaktepe’yi daha yaşanabilir bir mekân haline getiriyoruz.
Yaklaşık iki sen önce çıkan imar planları ilçede hızlı bir şeklide yapılaşmanın önünü açtı. Eski ve imarı olmayan binaların yerini modern ve sağılıklı binalar almaya başladı. Kısa sürede ilçemizde yenilenen ya da yeni inşa edilen binalarla modern bir kent görüntüsü şehre hâkim olacaktır.
Birazda ekonomiye yönelik görüşlerinizi almak isterim. 2012 yılını nasıl geçirdik, görüşleriniz olumlu yönde mi?
2012 yılı itibarı ile küresel ekonomideki yavaşlama ve belirsizlikler nedeniyle dünya ekonomisi olumsuz etkilenmiş, ekonomik büyüme hız kesmiştir. Euro Bölgesindeki kamu borçlarına ilişkin endişeler bazı ülkeleri çok olumsuz etkilemiştir.
Ancak, Türkiye ekonomisinde, 2012 yılı 7-8 aylık dönemde, küresel ekonomik belirsizliklere rağmen uygulanan doğru maliye ve para politikaları sayesinde ekonomik büyüme istikrarlı bir biçimde artmış ve cari açıkta da tedrici azalış gözlemlenmiştir.
İhracatın yaklaşık yarısının gerçekleştiği Avrupa Birliği ülkelerinde meydana gelen talep daralması rağmen pazar çeşitliliği sağlanarak, bu bölgede meydana gelen talep daralması telafi edilmiştir. G-20 ülkeleri içerisinde en yüksek ekonomik büyüme oranına sahip olan ülke Çin olmuştur.
Türkiye’nin ise ABD, Japonya ve birçok Avrupa ülkesinin üzerinde büyüyerek G-20 ülkeleri arasında en çok büyüyen ülkeler arasında yer almıştır. Bu bakımdan ekonomik veriler olumlu yönde devam ediyor. Uluslararası ekonomi kuruluşları Türkiye’nin kredi notunu yükselttiler. Bu da güzel bir gelişme..
Türkiye, mali disiplini sürdüren bir maliye politikası aracılığıyla üretimi ve dolayısıyla istihdamı artırmak, yurt içi tasarrufları yükseltmek ve cari açığı azaltmayı içeren çoklu hedeflerin gerçekleşmesini sağlamaya devam ettiği sürece ekonomik veriler iyi olmaya devam edecek.
2014’te yapılacak yerel seçimlerde yine aday olacağınıza kesin gözüyle bakıyoruz. Başarılı bir dönem geçirdiğinizi ve tekrar seçileceğiniz yönünde Sancaktepe seçmenine güveniyor musunuz?
Belediye halkın yerel ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak üzere görev yapar. Belediye halkın bu hizmetleri en geniş şekilde alabilmek maksadıyla demokratik usullerle göreve getirdiği bir yerel yönetim birimidir.
Sancaktepe Belediyesi, rutin belediyecilik anlayışı dışında, kentte yaşayan tüm insanların kaynaşması, dayanışması ve hemşericilik bilincinin pekişmesi çabalarının geliştirilerek, barış, huzur ve kardeşliğin en üst düzeyde tesisine yönelik çalışmalarını yürütmektedir.
Sancaktepe Belediyesi hizmeti yapmaktan öte, yapılan hizmeti o kentte yaşayanların kendi malı bilmesi ve öz malına sahip çıkar gibi sahiplenmesini en büyük ideali olarak görüyor. Bu düşüncenin sonucu olarak yaptığı uygulamalar Sancaktepeliler tarafından ilgi ve memnuniyetle karşılanmakta. Buda bizi menun etmektedir.
Temsil ettiğimiz sektördeki üreticiler başta olmak üzere faaliyet gösteren firmalarımıza tavsiye ve önerileriniz nelerdir? (elektrik, aydınlatma, güvenlik ve otomasyon)
Her geçen gün büyüyen ve dünyaya açılan ülke ekonomisini yakından takip ederek ihtiyaç alanları iyi bilinerek üretim ya da pazarlama yapılmalı. Mutlaka markalaşma olmalı ve acımasız rekabet şartlarına dayanabilecek kurumsal yapılar oluşturulmalı. Bilindiği gibi başarılı olmanın birinci şartı çok çalışmaktır.
Çalışma, iyi bir planlamayı gerektirir verimin artması için. Bizim insanımızın bir yönü var aceleci ve hırsa kapılabiliyor. Birdenbire yükselme hevesine düşmeden kademe kademe yükselme olmalı .
Diğer yandan ülke ekonomisine yapılan her katkı bu ülkeye olan vefa borcunun ve sorumluluk duygusunun bir sonucu olduğu unutulmalı. Ayrıca bir işadamı ve yönetici işlerini aksatmayacak şekilde ülkenin sosyal meseleleriyle ilgilenmelidir.
Her şeyi devletten beklemek yanlıştır. Bir işadamı yeni iş imkanları oluşturacak, vergisini tam ödeyecek, ülkenin sosyal sorumluluklarıyla çok yakından ilgilenecek, kısaca sosyal adaletin sağlanmasında en büyük yardımcı olacaktır.
Son olarak Sektörüm Dergisi’ne yönelik düşüncelerinizi de almak isteriz.
Uzmanlaşmanın önemini arttırdığı çağımızda dergilerin önemi de giderek artmaktadır. Gelişmiş ülkelerin bir çoğunda dergi satışları gazete satışlarının önünde yer almaktadır.
Ancak ülkemizde dergi çeşitleri oldukça fazla olmasına karşın okunma oranları son derece azdır. Her mesleğin bir uzmanı vardır.
Dergicilik ve gazeteciliğin birbirinden farklı birer etkinlik alanı olduğunu vurgulamak gerekmektedir.
Sektörüm dergisi belirli alanda yayın hayatına devan etmesi kalıcılığı ve etkinliği açsından çok önemlidir.
Bu anlamda doğru yolda sağlam adımlarla yayın hayatına devam eden Sektörüm dergisi çok önemli bir görevi başarı ile yerine getiriyor. Bu zorlu ve yorucu bir o kadar da önemli görevi yerine getiren derginiz yöneticileri ve tüm çalışanlarına başarılar diliyorum.