
İlaç sistemlerinde kullanılan PLC ler ve PLC içinde yer alan Kontrol Algoritmaları,
1980 li yıllardan itibaren , kontrol ekipmanları içerisinde PLC kullanımları gündeme gelmiştir.
Bu husus ilaç için özellikle büyük bir önem arz etmektedir. Çünkü İlaç İşletmelerinde yapılan her türlü eylemin belirlenmiş bir protokol içerisinde gerçekleşmesi ve hep aynı standart ile yapılması temel hedeftir. Bu durumun raporlanması ise ayrıca büyük önem arz eder. ( Verilerin korunması ) . PLC ler bu hedefe ulaşılmasını sağlamışlardır. GMP gereği olan bu standartların içerisinde yer aldığı dökümanlar ise GAMP 5 başlığı altında protokol edilmiştir.
PLC içerisinde kullanılan farklı yazılımlar üreticilere bağlı olarak kullanılmaktadır. Bunlar sırası ile ,
Statment list,
Grafset ,
gibi yazılımlardaır. Bu yazılımlar ve yazılım kütüphanesi üreticiye bağlı olarak geniş bir yelpaze içinde sunulmaktadır. Bu kütüphanede kontrol logic leri içinde zengin bir zaman rölesi kombinasyonu da sunulmaktadır.
Yazılımcı kullanıcı isteklerine bağlı olarak , çeşitli güvenlik protokollerini de dikkate alarak , bu hazır elemanları kullanır. Bunu kaynak olarak belirtmelidir.
Elektrik Mühendislerinin ve özellikle otomasyon ile uğraşanların da çok kullandıkları , kontrol paradigmaları, ise aşağıda gösterilmelidir.
- PC, Proporsiyonel kontrol
- DC, Diferansiyel Kontrol
- IC, İntegral Kontrol
- PID, Kombine kontrol
- Fuzzy Logic,Bulanık Kontrol,
En makbul yazılım istenilen fonksiyona uygun en sade olarak yazılandır. Bu yazılım işi de Edebiyat sanatı gibidir. Tekrarlar ve kompleks ,anlaşılması ve takibi zor olanlar gereksiz kabul edilir. Durumu en az yazılım ile ifade eden yazılımcı en makbul olanıdır. Örnek olarak Yunus Emre nin , ete kemiğe büründüm, yunus diye anıldım, ifadesi yol gösterici olabilir.
PLC genel olarak 3 kısımdan oluşmaktadır,
- Periferi, ( yan sistemler )
- CPU, ( merkezi kontrol Ünitesi )
- I ve O üniteleri, ( Analog ve Digital olarak kullanılır. )
genellikle analog kullanımlarda, 4-20 mA, 0-10 mV gibi sinyaller kullanılır.
PLC ler birbirleri ile birleştirilebileceği gibi ayrı ayrı da sistemlere bağlanabilir. ( Profi bus veya ProfiNet ) Gerekir ise uzaktan kumanda edilip izlenebilirler.
Ara yüz kullanımı, Operatör ile makine arasında kalan haberleşmeyi sağlar, ayrıca bütün proses datalarını gösterir, Prosesin durumunu ve alarmları, grafik trendleri ve kısa süreli grafikleri, panele müdahale için yetki seviyesini, her bir vana ve pompa için manuel müdahale hakkı, uzaktan müdahale opsiyonu ve synoptik ( parça raporları ) görüntüler gösterilebilir.
Sektörüm Dergisi 57. Sayı