
Günümüzde endüstri sektöründe firmaların ihtiyaç duyduğu en önemli olaylardan bir tanesi de üretimde ya da ürettikleri sıvı ürünlerin dolumunda özellikle de viskoz ya da non-viskoz akışkanların dolum ve debi kontrollerinde değerleri doğru şekilde ölçebilmektir. Oval dişli sayaçlar genel olarak kimyasallar, yağ, motorin, alkol gibi ürünlerin ölçümünde kullanılmaktadır.
P.D. Oval Dişli Sayaçların Çalışma Prensibi
P.D. oval dişli sayaçlar resimde de görüldüğü üzere oval olarak üretilen iki dişlinin birbirini döndürerek sıvıyı gövdede bulunan boşluklardan bir taraftan diğer tarafa taşıma yöntemi ile çalışmaktadır. Oval dişli sayaçlar belli bir viskoziteye kadar kendi akarına yani pompa kullanmadan kullanılabilmektedir. Yoğun viskoz ürünlerde ise pompa ile kullanımı daha sağlıklı olmaktadır. Oval dişli sayaçlar puls çıkışlı, mekanik göstergeli ve dijital göstergeli üretimi yapılabilmektedir.
P.D. Oval Dişli Sayaçların Bağlantı Şekilleri ve Teknik Detaylar
Sayacın kolayca okunabilmesi ve yardımcı ekipmanların rahatlıkla kontrolü önemlidir. Montaj esnasında buna dikkat edilmelidir. Sayaçların montajı aşağıdaki şekildeki gibi yapılmalıdır. Hatalı montaj parçaların erken aşınmasına sebep olur.
Sayaç, aşağıya akış hattının en tepe noktasına montaj edilmemelidir (Şekil-3). Sayaçlar için giriş ve çıkış tarafında düz boru bağlantısına gerek yoktur.
Boru hattını planlarken sayacın her zaman sıvı ile dolu olacağından ve hatta kesinlikle hava veya gaz bulunmayacağından emin olunmalıdır. Kullanıcı tarafından tüketilen miktarın sayaçta doğru olarak görülmesi için bu önemlidir.
Yukarıda da görüldüğü üzere bir çok sayaçta olduğu gibi P.D. oval dişli sayaçların kısaca nasıl bağlanacağı konusunda çizimler bulunmaktadır. Sayaçlardan kesinlikle sıvı ile birlikte pislik geçmemesi gerekmektedir.
Bununla ilgili seçmiş olduğunuz oval dişli sayaca uygun ve teknik broşüründe belirtilen özelliklerde filtreler kullanılması gerekmektedir.
Son olarak şunları söylemekte fayda görüyorum. Lütfen seçecek olduğunuz ya da seçmiş olduğunuz sayaçların montaj kurallarına, kullanım şekillerine dikkat edelim. Ürün broşürleri ve montaj kılavuzlarını okumadan sayaçları hatta bağlamayalım.
Şiire dair;
Ne içindeyim zamanın,
Ne de büsbütün dışında;
Yekpare geniş bir anın
Parçalanmaz akışında,
Bir garip rüya rengiyle
Uyuşmuş gibi her şekil,
Rüzgarda uçan tüy bile
Benim kadar hafif değil.
Başım sükûtu öğüten
Uçsuz, bucaksız değirmen;
İçim muradıma ermiş
Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık
Olmuş dünya sezmekteyim,
Mavi, masmavi bir ışık
Ortasında yüzmekteyim.
Ahmet Hamdi Tanpınar
Bir sonraki sayıda görüşmek dileğiyle…
Emre SOLAK