
Osram sadece bu konsepti satmıyor, aynı zamanda onu uyguluyor. Kablosuz ağ bağlantılı gezici robotlar, sensörlerden, veri ve benzeri şeylerden en iyi şekilde faydalanarak fabrika alanı civarındaki materyalleri taşımakta kullanılacak.
İşte verdiğin nasihati kendin uygula bölümünden bir örnek;Internet of Things (Nesnelerin İnterneti) (IoT) özelliğini ve veri servislerini ürünlerine eklemlemeye çalışan aydınlatma devi Osram, IoT teknolojisinin sınırlarını da bir kullanıcı olarak zorluyor.
Tam ihtiyaç duyulduğu yer ve zamanda kablosuz ağ bağlantılı gezici robotların fabrika ortamında çalıştırılması ve terminallere malzemeler yerleştirilmeleri planlanıyor.
Şirket şimdi Ocak ayında bunu, LED lambalar için kablolar, kimyasallar ve diğer ön malzemeler üreten Schwabmünchen’deki bir fabrikada deneme amaçlı kullanmaya hazırlanıyor.
Münih merkezli Osram, bu konuda Deutsche Telekom(DT) ile çalışıyor. DT, LTE bağlantısına ve karmaşık saha dışı hesaplama işlemlerini bir saha içi sunucusuna aktaran “Edge Cloud” fonksiyonuna sahip Campus Network adlı akıllı bir iletişim ağı kuracak.
Osram ve DT, Edge Cloud’un veri işlemeyi hızlandırmaya yardımcı olduğunu ve yapay zekanın (AI) da büyük bir rol oynayacağını ifade ediyorlar.
Tüm bunlar sayesinde robotlar yani esas olarak, Osram’ın “gerçek zamanlı otomatik kılavuzlu araçlar” (AGV) olarak adlandırdığı tekerlekler üzerindeki kablosuz kılavuzlu tablalar işyerindeki operasyonların verimliliğini artıracak.
Onu gerçek zamanlı otomatik kılavuzlu araç olarak adlandırabilir veya ona sadece robot da diyebilirsiniz.
Ne derseniz deyin, o, bu Osram fabrika ortamındaki üretim malzemelerinin bir IoT mekanizmasında getirip götürülmesi için tasarlanmıştır.
Osram ve DT tarafından yapılan ortak açıklamada: “Ortaklar, AI (yapay zeka) ve çift kesitli Campus Network desteğiyle, malzemelerin otonom araçlarla taşınmasını test edecek ve bu sayede Osram fabrikasındaki üretim ortamını daha iyi anlama imkanı bulacaklardır.” denmektedir.
Şirketler bunun için harcadıkları para miktarı konusunda herhangi bir açıklamada bulunmadı. Ayrıca Osram, LEDs Magazine’e ne kadar büyük bir alanda ve kaç robotun test edildiği konusunda bilgi vermeyi de kabul etmedi.
Proje, geçtiğimiz yıl, Berlin ve Schwabmünchen’deki tesislere odaklanacağını söyleyen Osram CEO’su Olaf Berlien tarafından dile getirilen “Osram’ın Gelecek Konsepti” (Zukunftskonzept Osram) fabrika modernizasyonu hamlesine tam olarak uyuyor.
Schwabmünchen testinde yer alan robotik ortaklar arasında Gestalt Robotics, InSystems Automation ve Fraunhofer Üretim Sistemleri ve Tasarım Teknolojileri Enstitüsü bulunuyor.
Osram ve DT konuyla ilgili yaptıkları açıklamada, “AGV, sensörlerin yardımıyla tesis ortamını taramakta sonrasında ortam verileri Campus Network üzerinden Edge Cloud’a aktarılmaktadır. Ardından karmaşık algoritmalar bunları kontrol verilerine dönüştürmektedir.
LTE, Edge Cloud ve yapay zekanın etkileşimi, gerçek zamanlı işlemeyi güvence altına almaktadır. Böylelikle, ulaştırma sisteminin fabrika alanında otonom olarak kontrolü sağlanmaktadır. ” ifadelerine yer vermişlerdir.
Sensörler, veriler, kumandalar ve algoritmalar hakkında konuşulan her şey, Osram’ın bu günlerdeki akıllı aydınlatma, LED çipler ve akıllı bina hizmetleri satma misyonuna yönelik projesiyle çok iyi örtüşmektedir.
Ancak bu sadece aydınlatma ile sınırlı değildir; sensörler ve iletişim çipleri, aydınlatmadan, şoförsüz araçlara yön vermeye ve gayrimenkul yönetiminin veriminin artırılmasına kadar her şeyin iyileştirilmesine yarayan verileri de toplamaktadır.
Kaynak:LEDs Magazine İngilizce Türkçe Çeviri: Sektörüm Dergisi