Akıllı şehir nedir
Akıllı şehirler nedir

Türkiye İçin Akıllı Şehir Modeli Amsterdam’dan. Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı, şehirleşme problemlerinin çözümü için akıllı şehir uygulamalarını masaya yatırdı.

Dünya Bankası’nın Türkiye ile şehirleşme konusunda çalışmaktan memnun olduğunu açıkladığı konferansta, elektrikli arabaların tercih edildiği, halkın tasarruf ettiği enerjiyle kurabiye satın aldığı, güneş panelleriyle kendi enerjisini üreten binaların şehri Amsterdam’ın Türkiye için örnek olup olamayacağı tartışıldı

Türkiye için ideal akıllı şehir projelerinin konuşulduğu Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı, Ankara’da düzenlendi. 4-5 Mayıs tarihleri arasında Makel Şirketler Grubu’nun bronz sponsor olarak yer aldığı organizasyonda, akıllı şehirlerde güvenlik, akıllı şehirlerde sürdürülebilirlik, Türkiye’deki şehirler için en ideal modellemeler masaya yatırıldı.

Fuaye alanına kurulan Makel standından akıllı ev ve otomasyon sistemleri ve ürünler hakkında ziyaretçilere bilgiler verildi.

Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı’nın ikinci gününün açılış konuşmalarını gerçekleştiren Kamu Teknoloji Platformu Başkanı Erdem Akçıl, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mekansal Planlama Genel Müdürü Yavuz Erdal Kayapınar, Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johannes Zutt ile konferansın onur konuğu Amsterdam Smart City projesinin Düşük Karbon ve Bağlantılı Şehir Planlama alanında Kıdemli Strateji Danışmanı Frans Anton Vermast akıllı şehirler sistemine Türkiye’nin nasıl daha hızla geçebileceği hakkında bilgi verdi.

Özet Bölümü

Akıllı Kütüphaneler Geliyor

Türkiye’deki şehirlerin hızla akıllanması gerektiğine dikkat çeken Kamu Teknoloji Platformu Başkanı Erdem Akçıl sözlerine şöyle devam etti: “Enerji, güvenlik, ulaşım anlamında 6 farklı yatırım projesi ile hayatı kolaylaştıracağız.

Ankara’da pilot uygulamalarını hayata geçireceğimiz Akıllı Şehir projesi kapsamında; akıllı kavşaklar trafiği rahatlatacak, belediye binasını akıllı hale getirerek ile yüzde 20’den fazla enerji tasarrufu sağlayacağız. Ulaşımda bisikleti yaygınlaştırarak, metro istasyonlarında akıllı kütüphaneler kuracağız.

Kamu Teknoloji Platformu olarak amacımız; bu çalışmalar ile sorunların çözümüne katkı sunmak ve uygulamaları başta Ankara’da olmak üzere tüm Türkiye’de yaygınlaştırılması için bir dönüşüm hareketini başlatmak.”

Türkiye’ye 500 Milyon Dolarlık Destek

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johannes Zutt ise Türkiye’nin başarılarının yurt dışında da takip edildiğine dikkat çekti. Dünya Bankası’nın 2015 yılında yayımladığı Türkiye Şehirleşme Raporu’nda yer alan sürdürülebilir şehircilik anlayışına dikkat çeken Zutt, akıllı şehirlerin yalnızca teknolojik şehirler olmadığını aynı zamanda yaşanabilirlik, erişim, trafik ve çevresel sorunlarından arınmak için tüm paydaşların birlikte hareket ettiği şehirler olduğunu ifade etti.

Dünya Bankası olarak Türkiye’de şehirleşmeyi desteklediklerini söyleyen Zutt, bu noktada hükümet ile ortak bir anlaşma yaptıklarından da bahsetti.

Çevresel ve finansal anlamda şehirlerin akıllanması gerektiğini dile getiren Zutt, 500 milyon dolarlık belediye projesi olduğunu aktardı.

Zutt, Türkiye’nin başarılarından dolayı dünyada birçok ülke tarafından örnek alındığına da dikkat çekerek Dünya Bankası olarak Türkiye ile çalışmaktan mutluluk duyduklarını belirtti.

Kanalizasyon Atıklarıyla Schiphol Havalimanı Isınıyor

Enerji verimliliğinin akıllı bir şehir için en önemli noktalardan biri olduğunu vurgulayan Vermast, Amsterdam Schiphol Havalimanı’nın şehrin kanalizasyon atıkları sayesinde ısındığını açıkladı. Vermast, stadyuma yerleştirdikleri güneş panelleri sayesinde de stadyumun enerji ihtiyacını karşıladıklarını belirtti.

Ayrıca yerel bir hastane çatısına da yine güneş panelleri yerleştirerek, hastanenin enerji ihtiyacının karşılandıklarını söyleyen Vermast, elde ettikleri ekstra enerjinin de yine etraftaki evlerde kullanıldığını açıkladı.

Engelli Vatandaşlar İçin İdeal Yol Güzergahları

Vermast, Amsterdam’da engelliler için ideal aplikasyonlar geliştirdiklerinden de bahsetti. Engelli vatandaşlar için hazırlanan mobil aplikasyonun tekerlekli sandalye ile hangi yolların daha kolay kullanılabileceğine dair öneriler sunduğunu söyleyen Vermast, aynı zamanda hangi binalarda daha kolay erişim sağlayabileceklerini de aynı teknolojiyle ortaya koyabildiklerini söyledi.

Akıllı Şehirler İçin Vatandaşları Dinleme Zamanı

Türkiye için de tavsiyelerde bulunan Vermast şunları söyledi: “Türkiye’nin akıllı şehir çalışmalarında küresel düşünüp yerel hareket etmesi gerekiyor.

Vatandaş odaklı uygulamalar hayata geçirilmeli. Öncelikle vatandaşların beklentilerini dinlemek ve onları bu sürece katmak son derece önemli.

Liderlerin, belediyelerin, sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin ve özel sektörün iş birliği yapması mutlu vatandaşlar oluşturmak için son derece önemli.”

eng. version:

Amsterdam is the Smart City Model for Turkey. International Smart City Conference addressed the smart city applications as a solution to the urbanization problem.

The World Bank explained its pleasure to work with Turkey on urbanization during the conference and it was discussed whether Amsterdam, the city of electricity-powered vehicles and solar-powered buildings, can be a model for Turkey.

The International Smart City Conference held in Ankara and smart city projects which are ideal for Turkey were discussed.

Having Makel Holding as its bronze sponsor, the organization was held in May, 4th and 5th and subjects such as security in smart cities, sustainability, and ideal models for cities in Turkey were discussed.

The guests were informed about smart home and automation systems and products by Makel in the stand area installed to the foyer.

Erdem Akçıl, Head of the Public Technology Platform, Yavuz Erdal Kayapınar, Spatial Planning General Manager of the Ministry of Environment and Urbanization, Johannes Zutt, Turkey Director of World Bank, and Frans Anton Vermast, Honored Guest of the conference and Executive Strategy Consultant for the Amsterdam Smart City project in Low Carbon and Connected City Panning field, delivered the opening speeches based on rapid transformation into smart city system in Turkey.

Smart Libraries on the Way

Having drew attention to the need for rapid transition to smart cities in Turkey, Erdem Akçıl, Head of the Public Technology Platform, continued: “We will make life easier with 6 investment projects in energy, security and transportation fields. As part of the pilot Smart City project to be carried out in Ankara, the intersections will be relieved from traffic load, and the Municipality building will be converted to a smart building saving 20% energy.

We will promote widespread use of bicycles and we will install smart libraries to metro stations. As Public Technology Platform our aim is to contribute to the solution of problems and to initiate the transformation in order to render these applications widespread in Turkey starting from Ankara.”

$500 m Support for Turkey

Johannes Zutt, Turkey Director of World Bank, noted that Turkey’s achievements are drawing attention internationally. Drawing attention to the sustainable urbanization approach addressed in the Turkey Urbanization Report published in 2015 by the World Bank, Zutt said that smart cities are not only technologically developed cities, but they are also cities in which all the stakeholders act together in terms of livability, access, traffic and environmental issues.

Mentioning their support for Turkey as the World Bank, Zutt informed about the mutual agreement between the World Bank and Turkish Government. Drawing attention to the need for smarter cities in terms of environment and finance, Zutt gave information about the $500 m worth municipality project. Pointing out the fact that Turkey has been a model for many countries in the world for its success, Zutt expressed the pleasure they take from working with Turkey.

Sewage Heats the Schiphol Airport

Pointing at the energy efficiency as one of the most important factors for a smart city, Vermast gave the example of Amsterdam Schiphol Airport which is being heated using sewage from the city. Vermast also noted that solar panels planted in a stadium is able to meet the energy needs of that stadium. Nevertheless, a new hospital was also provided with solar panels which are able to meet the needs of that hospital while the surplus energy produced is distributed to the buildings in the vicinity.

Ideal Pathways for Disabled Citizens

Vermast also noted that they have developed ideal applications for the disabled in Amsterdam. The mobile app developed for the disabled citizens advises on the paths to be taken for accessibility using a wheelchair and it is possible to use this technology to retrieve information about the accessibility of buildings.

It is Time to Listen to the Citizens for Smart Cities

Giving advises on the applications for Turkey, Vermast said: “Turkey needs to think globally and act locally when it comes to smart city applications. We need citizen-oriented applications. It is of utmost importance to listen to the expectations of the citizens and to have them involved in this process. The cooperation of leaders, municipalities, non-governmental organizations, universities and the private sector is important to be able to create happy citizens.”

Sektörüm Dergisi aylık yayımlanan ,Google News, Google Gazetelik-Dergilik, Bundle Haber Uygulaması, Turkcell Dergilik ve diğer tüm dijital mecralarda ve sosyal medya kanallarımızda, eş zamanlı olarak Elektrik, Aydınlatma, Enerji, Güvenlik ve Otomasyon sistemleri sektörlerinde ihtisaslaşmış, Türkiye'nin en güçlü yayın sağlayıcı basılı yayın ve dijital dergisidir. Ulusal ve Uluslararası arenada seçkin okur kitlesine en geniş haber içeriğini sunar. 2020 mart ayından beri sadece dijital olarak devam eden sektörüm dergisi sıfır karbon bir firmadır.