
Lightmaster,ALE Teknoloji Sistemleri ve Dış Tic. A.Ş
Nurşah SUNAY: Lightmaster’ın Türkiye’deki organizasyonundan kısaca bahsedebilir miyiz?
Gökay AKKOYUN: Lightmaster, ALE Teknoloji Sistemleri ve Dış Tic. A.Ş.’nin LED bazlı aydınlatma bölümünün markasıdır. ALE (Automation Lighting Energy ) şirketimizin faaliyet gösterdiği alanların baş harflerinden oluşmaktadır.
Şirketimizin 35 yıllık bir elektronik geçmişi olup LED bazlı aydınlatma sistemleri ile ürün geliştirip tasarlamaya başlaması 2007 yılına denk gelmektedir.
Türkiye’de ALE Teknoloji, LED bazlı katı hal ve LED aydınlatma armatürleri geliştirmek için kullanılan optik, termal, elektronik ve mekanik disiplinlerinde özgün ve fark yaratan teknolojiler geliştirmeyi amaçlayan bir teknoloji şirketidir.
Nurşah SUNAY: Firmanızın ürün yelpazesinde ne tür ürünler var öğrenebilir miyiz?
Gökay AKKOYUN: 2012 yılı bizim için tam anlamıyla bir AR-GE yılı oldu. Bu yılsonuna kadar pazarın ihtiyacına tam anlamıyla cevap verecek onlarca yeni ürün ve modeli müşterilerimizin kullanımına sunacağız. Ürünlerimizi 2 ana başlıkta toplamak mümkün: Endüstriyel & Dış Aydınlatma ve Profesyonel İç Mekân Aydınlatma.
Endüstriyel ve dış aydınlatmanın altında, yüksek tavan –alçak tavan aydınlatma armatürleri, depo aydınlatma armatürleri, kanopi altı armatürleri, park bahçe armatürleri ve tabi ki Tübitak onaylı otoyol ve tünel aydınlatma armatürlerimiz bulunmaktadır.
Profesyonel iç mekân aydınlatmanın altında, ofis aydınlatmaları, downlightlar, ray spotlar, lineer armatürler, gizli aydınlatma armatürleri, Led tüp ve ampuller diyebiliriz.
Nurşah SUNAY: Firmanızın ürün yelpazesinde ağırlıklı olarak LED’ler olduğunu söylediniz. Buradan hareketle bize gelecek yüzyılın aydınlatma teknolojisi olarak ta lanse edilen LED’lerle ilgili neler söylemek istersiniz?
Gökay AKKOYUN: Ağırlıklı değil tamamı !
Tasarladığımız ürünlerin tamamı yeni LED Teknolojisi ile tasarlanmış yüksek verimli armatürlerden oluşmaktadır. LED birçok kimsenin tahmin ettiği ve telaffuz ettiği gibi aslında yeni bir teknoloji değil.
LED ‘Lighting Emitting Diode’ kelimlerinin baş harfleriden oluşmaktadır ve ‘ışık yayan diyot‘ manasına gelmektedir. LED’ler yarı iletkenlerin bir türevidir ve yarı iletkenler çok uzun yıllardır hayatımızın içinde birçok noktada güvenle kullanılmaktadır. Düşük akımla sürülen LED’lerin geçmişi ise 1960’lara kadar uzanmaktadır. O yıllarda fazla ışık vermedikleri için hesap makinesi ve saat gibi uygulamalarda tercih ediliyordu.
2000’li yıllara geldiğimizde 60 lm/W (LED) LED paketlerinin üretilmesiyle genel aydınlatmada kullanılmaya başlandı. Günümüzde 160 lm/W’lık (LED) LED paketlerinin üretilmesi ile çok daha verimli armatür yapmak mümkün oldu ve birçok konvansiyonel armatürün yerini alacak tasarımlar ortaya çıkmaya başladı.
Doğru firma, doğru ürün, doğru uygulama ve aydınlatma danışmanlığı hizmeti ile güvenle bu faydalı teknoloji tercih edilebilir.
Nurşah SUNAY: Ligtmaster olarak LED’li aydınlatma konusunda birçok projede imzanız olduğunu biliyoruz. Buradan hareketle bize kısaca projelerinizden bahseder misiniz?
Gökay AKKOYUN: Profesyonel iç mekan aydınlatma ve Endüstriyel aydınlatma alanında Türkiye’nin önde gelen birçok firmasıyla ortaklaşa projeler yürüterek, birçok kuruluşu yüksek verimli Lightmaster LED armatürlerle tanıştırıp, çok kısa sürede tasarruf sağlamalarını ve yatırımlarını 1,5-2 yıl gibi bir sürede geri döndürmelerini sağladık.
Bunlardan biri olan Türkiye’nin en büyük değişim projesi olan CarrefourSA Express mağazalarından bahsetmek isterim. Bu uygulamalarda piyasada 4*18 (60*60) olarak bilinen mekanik balast kayıplarıyla birlikte 88 Watt çekebilen armatürleri, 28 Watt çeken (kayıplarla birlikte) Lightmaster QUATRO A2 özel tasarım armatürlerimizle değiştirerek %70’e varan tasarruf sağladık.
Bu tasarım sayesinde koridorlarda mevcuttan %30-35 daha fazla ışık seviyesi alıp, raflardaki ışık seviyesini 2 katına çıkardık. Böylelikle raflarda ve yürüyüş yollarındaki ışık farkları sayesinde, raflarda farkındalık yaratıp ürünlerin daha ön plana çıkmasını sağladık. Kullandığımız yüksek CRI’li ürünlerle bu etkiyi daha da artırmayı başardık.
Buna benzer bir uygulamayı da CarrefourSA’nın hiper marketlerinde hayata geçirip 70 Watt’lık (kayıplarla 80-85 Watt) metal halide armatürleri, 44 Watt (kayıplar dahil) Lightmaster Trushow A2 isimli High CRI özellikli armatürlerimizle değiştirip bu uygulamada da %50’nin üzerinde bir tasarruf sağladık.
Nurşah SUNAY: LED’ler ağırlıklı olarak aydınlatma endüstrisinde nerelerde kullanılmaktadır?
Gökay AKKOYUN: Işık olan her yerde kullanılmaktadır. İlk yatırım maliyeti konvansiyonel aydınlatmaya göre daha pahalı olmasına rağmen, orta ve uzun vade de çok mantıklı bir yatırım.
En hızlı değişim, yatırımın en hızlı geri döndüğü günde 24 saat kullanılan yüksek güçlü armatürlerin olduğu endüstriyel uygulamalarda oldu ve olmaya devam ediyor. Buradan enerji maliyetlerinin yüksek olduğu ve 16-14-12 saat yanan diğer uygulamalara doğru hızla tercih edildiğini söyleyebiliriz.
LED armatürlere eklenebilen çeşitli opsiyonlar sayesinde tasarruf oranını artırmak mümkün. Böylelikle şu an çok fazla göremediğimiz sokak ve otoyollarda da kullanılmaktadır.
Yüksek CRI ve farklı optik seçenekleri ile mağaza aydınlatmasında, florosana göre daha çevreci ve sağlıklı olmasıyla ofislerde, uzun ömürlü ve sarsıntılara karşı dayanaklı olması ile zor şartlardaki endüstri kuruluşu ve uygulamalarda ve Food lighting, GrowLED olarak farklı uygulamalarda kullanılmaktadır.
Nurşah SUNAY: İyi bir LED aydınlatma gereci nasıl olmalıdır?
Gökay AKKOYUN: LED gelişimini günümüzde hızla devam ettiren bir teknolojidir. En doğru tasarımlardaki %15 ila %20’lik kayıp kötü bir tasarımda %40 hatta %60’lara kadar çıkabilmektedir.
LED’li armatür tasarımı birçok disiplini içine aldığı unutulmamalıdır.
Bunlar;
- Elektronik mühendisliği
- Mekanik mühendisliği
- Optik mühendisliği
- Madde bilimi
- Aydınlatma bilgisi
- Ürün tasarlarken bu konulara dikkat edilmelidir.
Nurşah SUNAY: LED lamba kullanmanın avantajları nelerdir?
Gökay AKKOYUN: Yüksek oranda tasarrufu sağlar
- 50.000 saatin üzerinde çalışma ömrü vardır(tasarıma göre değişir)
- Düşük ısı yayar
- Işık kalitesi yüksektir
- Güvenlidir ve temiz ışık kaynağıdır.(UV-IR İÇERMEZ)
- Işıma hızı yüksektir
- Zararlı bileşenler ve gazları içermez
- Soğuma Süresi yoktur
- Nurşah SUNAY: Ledlerin ortalama çalışma ömürleri ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Gökay AKKOYUN: LED’in en büyük avantajı diğer aydınlatma kaynaklarına göre çok daha fazla ömrü olmasıdır.
LED’lerin ömürleri 350 ma ile sürüldüğünde, 25 derece ortam sıcaklığında, 150.000 saatlerin üzerine çıkabilmektedir.
Dikkat edilmesi gereken ko nu LED’li bir armatür tasarlandıktan sonraki değerlere göre ön görülen ürün ömürleridir. Kritik noktalardaki değerler ve bahsettiğimiz disiplinlere göre tasarlanan armatürlerde, çalışacak farklı çevre koşullarına göre armatürlerin ömürleri 25.000 saatten başlayarak 70.000 saatlere kadar çıkabilmektedir.
Nurşah SUNAY: LED’in yıldızının parlamasıyla birlikte LED’li aydınlatma işine giren firma sayısı bir hayli arttı. Birincisi aydınlatma sektörü bu kadar çok firmayı doyurabilecek bir sektör mü? ikincisi LED’li aydınlatma konusunda hizmet alacak müşteriler firma seçerlerken nelere dikkat etmelidir?
Gökay AKKOYUN: Yeni ve gelişmekte olan bir Pazar olduğu için taliplisi de fazla LED teknolojisinden önce dünyadaki büyük birkaç üreticiden ışık kaynakları alınıp bir kasa içine yerleştirip ürün yapılabiliyordu.
Bu ışık kaynaklarını üretmek için ilk yatırım maliyeti yüksek olduğu için pazara girmek çok kolay olmuyordu. İlk yatırım maliyetin yüksekliği pazara girmek için bir engeldi.
LED teknolojisi ile armatür üretebilmek için çok yüksek ilk yatırım maliyetlerine gerek olmadığı düşüncesi ile pazara giriş biraz daha kolaylaştı.
Eskiden aydınlatmacılar elektroniği, elektronikçiler aydınlatmayı bilmiyordu. Bu yeni teknolji ile ikisi bir birleşti diyebiliriz.Herkes birinin faaliyet alanına girip bir şeyler yapmaya çalıştı. Bir nevi evlilik gibi düşünebilirsiniz.İlk yıllar biraz zorlu geçti ama bu evlilikten sağlıklı nesillerin doğmaya başladığını söyleyebilirim.
Asıl sıkıntı kısa süreli yüksek kazanç peşinde olan bir çok firma ve yatırımcının bu işe girmesi.
Yurtdışından da bilinçsiz ithal edilen ürünler sayesinde Türkiye ciddi bir LED çöplüğüne döndü.
Standartların henüz oturmaması da işini düzgün yapan firmaların diğerlerinden ayrışmasını zorlaştırıyor.
Kendisini sürekli geliştirip iyileştiren,inovatif ,AR-GE ye yatırım yapan firmalar yola devam edebilecek.
Yapmayanlar bu yarışta geri kalacak ve faaliyetlerine son vermek zorunda kalacaklar.
Nurşah SUNAY: Satışını yaptığınız ürünlerle ilgili sorun yaşandığında teknik destek veriyor musunuz? Ya da ürünü yenisi ile değiştiriyor musunuz?
Gökay AKKOYUN: LED Teknolojisinin avantajlarından biri de uzun ömürlü olmasına ilave olarak bakım maliyetlerini minimize etmesi ya da kaldırıyor olması.
Üründen gerçek bir fayda sağlamanız için reelde ürünün arızalanmaması lazım ama farklı sebeblerden farklı teknik hizmetlere ihtiyaç duyulabiliyor. Bu tür ihtiyacları karşılamak için bir teknik departmanımız ve servisimiz mevcut.
Lighmaster markalı ürünlerimizin garantileri 2-5 yıl arasında değişmektedir.Bu süre zarfında sorun çıkan ürünler garanti şartları altında yenisiyle değiştirilmektedir. Kullanım hatası olan birçok uygulamada insiyatifimizi müşterimizden yana kullanmaktayız. Bizim içim en iyi referans mutlu müşterilerimizdir.
Nurşah SUNAY: Lightmaster’ın ürünlerinin enerji verimliliğine olan katkısını anlatır mısınız?
Dünya’da tüketilen elektriğin yaklaşık %19’unu Aydınlatma kaynakları tüketmekte bu oran;
Avrupa Birliği’nin tüm elektrik tüketimine ya da
Dünya’daki nükleer enerji üretimine EŞİT!
Çevreye salınan sera gazının ise yaklaşık %6-8’i Aydınlatma kaynaklı bu oran ise
Otomobillerden salınan toplam karbon emisyonunun %70’ine eşit
Bu oranlar Türkiye’ de de hemen hemen aynı. Biz geliştirdiğimiz ürünlerle aydınlatma için tüketilen enerji kısmında %80 lere varan verimlilik ve tasarruf sağlayabiliyoruz.
Tasarladığımız ve ürünlere entegre ettiğimiz opsiyonlarla bu rakamlar artırılabilmektedir.
Nurşah SUNAY: 2012 yılını Lightmaster açısından nasıl değerlendiriyorsunuz? 2013 yılından beklentileriniz neler?
Gökay AKKOYUN: Daha önce de söylediğim gibi 2012 hayata geçirdiğimiz ve tubitak, kosgeb, kalkınma ajansları vb kurumlarca desteklenen teknoloji projeleri ile bizim için tam anlamıyla bir AR-GE yılı oldu.
Yeni ürünler tasarlayıp geliştirirken birçok büyük projeye de imza attık.
Geçen yılkı büyüme oranlarımız hedeflerimizin üzerinde gerçekleşti bu da 2013 hedeflerimizde çıtayı çok daha yukarılara yükseltmemiz için bizi cesaretlendirdi.
Yeni tasarladığımız ürünlerle 2013 yılında bu sağlıklı büyüme oranlarının artarak devam edeceğini düşünüyorum
Nurşah SUNAY: LED aydınlatma konusunda bilinçlendirme çalışmalarınız var mı? Varsa bu çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Bu konuda üniversitelerle iş birliği yapıyor musunuz? Öğrenebilir miyiz?
Gökay AKKOYUN: Devlet tarafından desteklenen bir çok projemiz mevcut. Bu projelerin denetlenmesi çok değerli akademisyenler tarafından yapılmaktır.
Bu süreç zarfında karşılıklı ciddi bilgi alış verişi yapıyoruz ve ögrendiğimiz bilgileri ve deneyimleri gerek universitelerdeki panellerde gerekse profesyonel alanlarda bir çok kişiyle paylaşmaktayız. Enerji verimliliği ile ilgili konferanslar, Yeşil Enerji ve Çevre, Aydınlatma ve LED teknolojileri ile ilgili birçok panelde ve konferansta deneyimizleri dinleyicilerle paylaşıp sektörde bilinçli kişi sayısını artırmaya çalışıyoruz.