
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca, kentsel dönüşüm için maliklere, yüklenici ve konut üreticilerine yönelik hazırlanan destek paketleri açıklandı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre daha önce devreye alınan desteklere ilave olarak şimdi de riskli alanlarda yer alan ya da kendisi riskli olan yapıların kentsel dönüşümüne ilişkin destekler sağlanarak dönüşümün hızlandırılması ve muhtemel doğal afetlere karşı daha hazırlıklı olunması amaçlanıyor.
Kentsel Dönüşüm Finansman Paketi kapsamında, riskli alanlarda yer alan ya da kendisi riskli olan yapıların malikleri, yüklenici ve konut üreticileri için destek paketleri hazırlandı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın eş güdüm içinde maliklere yönelik sunduğu finansman paketi kapsamında, kişi başı 1 milyon 250 bin liraya kadar finansman imkanı sunulacak, finansman maliyetinin 840 baz puana kadarlık kısmı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca karşılanacak. Paketle vatandaşların yaşam şartlarının iyileştirilmesi için önemli bir kolaylık daha sunulmuş olacak. Ayrıca Hazine destekli kefalet sistemi de kapsama dahil edilecek, kentsel dönüşüm sürecinde yüklenici ve konut üreticisi firmaların uygun koşullarda finansmana erişimi sağlanacak.
Hazine destekli kefalet sistemi kapsamında şu ana kadar uygulanan tazmin oranı bu paket özelinde yüzde 7’den yüzde 9’a çıkarılırken, mevzuatta Hazine ve Maliye Bakanlığına yetki verilen kefalet oranları da azami düzeyde kullanılacak.
Uygun koşullarda sağlanan bu finansman paketiyle 12 ay ödemesiz dönem imkanı dahil toplam 48 ay vadeyle 250 milyon liraya kadar finansman imkanı sunulacak. Bu doğrultuda 50 milyar lira kefalet limiti kullanıma açılacak.
Paket kapsamında, faiz oranı yüzde 1,49 olarak uygulanacak ancak sağlanan devlet desteğiyle hak sahiplerinin ödeyeceği faiz oranı daha az olacak. Bu kapsamda, 10 yıl vadeyle sunulacak konut yapım kredilerinde ilk konut için hak sahibinin ödeyeceği faiz oranı yüzde 0,79, devlet katkısı oranı yüzde 0,70, daha sonraki konutlar için en fazla 3 milyon liraya kadar hak sahibinin ödeyeceği faiz oranı yüzde 0,89, devlet katkısı oranı yüzde 0,60 olarak uygulanacak. Konut edinme kredisinde ise hak sahibi yüzde 0,79 faiz ödeyecek, yüzde 0,70‘ini de devlet üstlenecek.
800 bin liraya kadar 7 yıl vadeyle sunulacak iş yeri yapım kredileri ile 350 bin liraya kadar edinme kredilerinde de hak sahibinin ödeyeceği faiz tutarı yüzde 1,09, devletin katkısı da yüzde 0,40 olacak.
Öte yandan, paket kapsamında güçlendirme kredisi de kullanabilecek, 320 bin liraya kadar olan kredilerde hak sahiplerince ödenecek faiz oranı yüzde 0,99, devlet katkısı oranı da yüzde 0,40 olarak belirlendi.
Başvurular kamu bankalarıyla başlayacak. Daha sonra özel bankaların da sisteme katılımı bekleniyor. Kredi müracaatı yıkımdan itibaren 3 yıl içinde yapılabilecek.
Yüklenici ve konut üreticilerine sağlanacak kefalet oranı da KOBİ’ler için yüzde 90, KOBİ dışı işletmeler için yüzde 85 olacak. KOBİ’ler azami 100 milyon lira, diğerleri ise 250 milyon liraya kadar kredi kullanabilecek.
Söz konusu pakette hem ucuz maliyetli kaynak sağlanmış olurken, ödemesiz dönemli kaynakla bir miktar nefes alma imkanı da geliyor. Bunun dışında konut sektöründe ciddi bir hareketliliğe de neden olabilecek bir döneme giriyoruz.
Eski binaların hızlı biçimde yenilenmesi inşaat yapı malzemeleri sektöründe de önemli ciro artışlarına yol açacaktır. Bu durumda depremin 11 ilde yol açtığı yıkımın büyümeye olumsuz etkisi de telafi edilebilir.
Bu kaynakların yanında teminat konusunda da destek verilmesi krediye ulaşımı daha mümkün hale getirmektedir. Kısa süreli hızlı yatırımlar, artacak talep nedeniyle yapı malzemeleri sektöründe fiyatları daha da yukarı itme potansiyeline sahip olsa da gelecekte konut fiyatlarındaki yükselişin de yavaşlamasına zemin hazırlayabilir.
Böyle bir enflasyonist ortamında bu kadar ucuz bir kaynağın değerlendirilmesi son derece mantıklıdır. Bu sayede sektöre malzeme sağlayan diğer yan sektörlerde de ciddi bir hareketlenmeye hazır olmamızda fayda var.
Görüşmek dileğiyle…