
Hamdan Bin Mohammed Akıllı Üniversite, yeni bağlantılı aydınlatma donanımı ile sınıfının en iyisi olacak
Dubai’nin en yenilikçi üniversitesi, yeni Interact Ofis sistemiyle birlikte çalışan en gelişmiş bağlantılı aydınlatma teknolojisiyle donatıldı. Çalışanlara ve öğrencilere sunulan yeni hizmetler arasında akıllı telefonla aydınlatma ayarı, iç mekan yönlendirme ve bina doluluk durumu bilgileri yer alıyor.
Dubai’deki Hamdan Bin Mohammed Akıllı Üniversite (HBMSU) öğrencilerinin bir daha asla elektrik düğmesine basmaları, derslik veya sınıf aramaları gerekmeyecek. Aydınlatmada dünya lideri Philips Aydınlatma (Euronext: LIGHT), üniversitede yine kendi ürünü olan Interact Ofis programıyla kumanda edilen son teknolojiye sahip bağlantılı LED aydınlatma sistemini kurdu.
Bu teknoloji sayesinde akademisyenler, akıllı telefon uygulaması üzerinden ışığı kumanda edip kişisel ayarlar yapabilecek, öğrenciler ise aydınlatma tabanlı konumlandırma teknolojisinin yönlendirmesi ile istedikleri sınıfa gidebilecekler.
Bu tür inovasyonlarla sunduğu değerlerin yelpazesini aydınlatma ürünlerinden yazılım ve hizmetlere doğru genişleten Philips Aydınlatma, böylece yeni alanlarda faaliyet gösterme stratejisini uygulamaya koyuyor.
HBMSU daha katılımcı, uyarlanabilir ve kapsayıcı bir öğrenme ortamı sunmak üzere teknolojiden faydalanma stratejisi izliyor. Öğrencilere hem web tabanlı hem de sınıf içi derslerin yer aldığı bir program sunan üniversite, böylece modern akademik eğitimin öncülüğünü yapıyor.
Elektrik düğmesi olmayan üniversite
HBMU’daki aydınlatma sistemi, elektrik düğmeleri yerine başka şekilde kumanda ediliyor. Işıklar, armatürlere yerleştirilen, insan varlığını algılayan sensörler ile açılıp kapanabiliyor; ışık seviyesi ise doğal gün ışığının olup olmamasına göre otomatik olarak ayarlanabiliyor veya akıllı telefon / tablet uygulaması veya bir konsol üzerinden ayar yapılabiliyor.
Üniversite, Interact Ofis ile yeni deneyimler ve hizmetler sunarken, yazılım sistemi, tüm bina sistemleri kesintisiz olarak birlikte çalışacak şekilde üniversitenin Bina Yönetim Sistemi’ne entegre edildi. Ayrıca, ısıtma, havalandırma ve klima sistemi, ders programları ile eş zamanlı hale getirildi.
Böylece klimalar ders başlamadan önce çalışıyor ve öğrenciler mevsim koşullarına uygun şekilde iklimlendirilen dersliklere girebiliyor. Çalışanlar ve öğrenciler bir odaya girdiklerinde, varlık algılama sistemi sayesinde ışıklar açılırken; oda boşaldığında ise ışıklar ve ısıtma, havalandırma ve klima sistemi kapanıyor.
HBMSU Rektörü Dr. Mansoor Al Awar konuyla ilgili yorumlarını aktardı:

“Hamdan Bin Mohammed Akıllı Üniversite, Dubai’yi dünyanın en akıllı şehri konumuna getiren ileriye dönük girişimleri ile her zaman Dubai yönetiminin vizyonunu hayata geçiren kurumların başında gelmiştir.
Philips Aydınlatma ile yaptığımız iş birliği sayesinde öğrencilerimize ve akademisyenlerimize daha iyi bir ortam ve oldukça kişiselleştirilmiş bir öğrenim deneyimi sunabiliyoruz. Bu aydınlatma ağı, bize üniversitenin hem bugünkü hem de gelecekteki ihtiyaçlarını kullanıcı sezgilerine göre destekleme ve tamamlama olanağı tanıyor. Dünyada bu teknolojiyi kullanan ilk üniversite olarak gelecekteki akıllı öğrenme kurumlarının önünü açıyoruz.”
Philips Aydınlatma Ortadoğu ve Türkiye CEO’su Göktuğ Gür ise konuyla ilgili şöyle konuştu: “Hamdan Bin Mohammed Akıllı Üniversite ile gerçekleştirdiğimiz, bir ‘ilk’ niteliği taşıyan iş birliği, bağlantılı aydınlatma ve yazılım uygulamalarımızın, çalışanların, öğrencilerin ve ziyaretçilerin günlük yaşamını iyileştirerek;
Dubai’nin en vizyoner üniversitesini nasıl pek çok açıdan destekleyebileceğini gösteriyor.
Sadece kaliteli ve enerji tasarruflu bir aydınlatma sistemi değil aynı zamanda, üniversitenin tesis yönetimi ekiplerinin binayı maksimum verimle kullanarak birinci sınıf bir öğrenim ortamı yaratmalarına yardım edecek veri tabanlı bilgiler de sunuyoruz.”
Sınıfınızı bulamıyor musunuz? Endişelenmeyin, ışıklar sizi yönlendirecek
İç mekân yönlendirme hizmeti, üniversitenin akıllı telefon uygulamasını kullanıyor. Hollere, lobilere ve koridorlara yerleştirilen LED ışık noktaları, kendi coğrafi konumunu içeren bir ışık kodu iletiyor.
Böylece insan gözünün göremediği, sadece akıllı telefon kamerasının algılayabildiği bir ışık modülasyonu yaratılıyor. Daha sonra ise akıllı telefon uygulaması, coğrafi konum bilgilerini kullanarak kullanıcının bina içerisindeki konumunu belirliyor ve onu gideceği yere yönlendiriyor.
Her zaman, resmin bütününe hâkim
Üniversitenin bina yönetim sistemi, Interact Ofis’ten veri alıyor. Enerji tüketimi, her bir aydınlatma noktasının performansı ve her odanın doluluk durumu gibi bilgilere bir fare ile tıklayarak erişmek mümkün. Bu bilgiler, tesis yöneticilerinin binayı maksimum potansiyeliyle kullanmalarına, taleplere yanıt vermelerine, rapor hazırlamalarına ve eğilimleri öngörmelerine yardımcı oluyor.
Üniversite çalışanları, Rektörlük Ofisi’nde, Büyük Toplantı Odası’nda ve Oditoryum’da aydınlatmayı kolayca ayarlayabiliyor; bu kısımlardaki aydınlatma sistemi duvara monte iPad’ler ile kumanda ediliyor. Ayrıca, akademisyenler akıllı telefon uygulamasıyla ofislerinde kişisel aydınlatma ayarları kullanabiliyor, parlaklık seviyesini ve renk sıcaklığını seçebiliyor.