fagerhult-iguzziniyi-satin-aliyor

Bu satın alma, tasarım ve mimari aydınlatma pazarında yaşanmakta olan bir dizi birleşme ve satın almanın da son bir örneği.

Tasarım aydınlatma pazarı, İsveçli büyük aydınlatma şirketi Fagerhult Group’un yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda şık armatürleri ile tanınan 230 milyon avroluk İtalyan aile şirketi iGuzzini illuminazione SpA’nın % 100 hissesini almak üzere bir niyet mektubu imzalamasıyla her zamankinden daha fazla gündemde olacak gibi görünüyor.

Fagerhult tarafından duyurulan bu satın almanın bedeli konusunda ne Fagerhult ne de IGuzzini tarafından bir açıklama yapılmadı.

Fagerhult tarafından yapılan açıklamada “İşlemler tamamladıktan sonra satıcılar (Fimag SpA ve Tipo TIP – PreIPO SpA tüzel kişiliği aracılığıyla Guzzini ailesi), birleşik tüzel kişiliğin hissedarları olmak üzere Fagerhult hisselerinin dikkate değer önemli bir oranını alacaktır. Adolfo Guzzini (İGuzzini’nin Başkanı) ve Andrea Sasso (iGuzzini’nin CEO’su) – iGuzzini içinde ilgili yönetici rollerinde kalmalarına ek olarak – Fagerhult’un üst yönetiminde de önemli roller üstlenecekler.” ifadeleri kullanıldı.

Anlaşma, Fagerhult’un yeni CEO’su Bodil Sonesson’un Habo’da İsveç merkezli şirketin yönetimini üstlenmesinden bir hafta sonraya denk geldi.

Geçen yıl 5.17 milyar İsveç kronu (bugünkü döviz kuruyla 581 milyon dolar) gelir eden Fagerhult, uzun süredir hem doğal olarak hem de satın almalarla büyümektedir. Whitecroft Lighting, Designplan Lighting, Eagle Lighting, I-Valo, Arlight, Lighting Innovation, LED Lineer, WE-EF ve Veko gibi markaların da aralarında bulunduğu 14 markadan oluşan bir portföye sahiptir.

İGuzzini’nin de eklenmesiyle, Lux’un yayımında da belirtildiği gibi, Grup Laser Blade, Downlights Lazer ailesi ve Dean Skira tasarımı Trick gibi çok beğenilen ürünlerin de idaresinde yer almış olacak.

Burada bu yılın başlarında İtalyan Endüstriyel Tasarım Derneği’nden ömür boyu başarı ödülü olan Compasso d’Oro’yu kabul ederken görülen iGuzzini kurucu ortağı Adolfo Guzzini, İtalyan şirketinin başkanı olarak devam edecek ve aynı zamanda Fagerhult’da da bir yönetim rolü üstlenecek.

Fagerhult ayrıca, 2017’nin başlarında Avustralya’nın eski IoT aydınlatma uzmanı Organic Response’den kilit teknoloji varlıkları satın alarak Internet of Things (IoT) (Nesnelerin İnterneti) aydınlatma mekanizmasının da sahibi olmuştu. Fagerhult, onu diğer aydınlatma şirketlerine pazarlamak yerine, OR olarak yeniden isimlendirilen teknolojiyi artık kendisi kullanmak istediğini belirtti.

Diğer yandan iGuzzini, IoT hakkında çok fazla bir açıklama yapmadı. LEDs Magazine olarak, Fagerhult’a eposta yoluyla ulaşarak iGuzzini ürünlerinde IoT özelliklerini kullanıp kullanmayacağını sorduk. Bu yazının yayınlandığı zamana kadar henüz bir yanıt tarafımıza ulaşmamıştı. Ayrıca, Adolfo Guzzini ve kardeşleri tarafından 1959 yılında kurulan iGuzzini’nin 1300 çalışandan herhangi biriyle yollarının ayrılıp ayrılmayacağı konusunda da bilgi talep ettik.

Anlaşma, genelde özel sermaye şirketlerinin hisse topladığı, finansal sorunlarla boğuşan İtalya’da makul bir ağırlığı olan tasarım aydınlatma pazarında son zamanlarda yapılan bir dizi birleşme ve satın almaların son bir örneği durumunda.

Haziran ayında, İtalyan özel sermaye şirketi Investindustrial Group Holdings SA,  kökleri 1874 yılına dayanan ve son on yılda mülkiyet sahipliği birkaç kez el değiştirmiş olan Danimarkalı tasarım şirketi Louis Poulsen’i satın aldı.

Louis Poulsen, 2007 yılında Floransa merkezli Targetti Sankey’in Louis Poulsen’i Kopenhag merkezli yatırım şirketi Polaris’ten satın almasıyla İtalyanlara geçmişti. Targetti, onu 2014 yılında Polaris’e geri satmış, Polaris ise geçtiğimiz Haziran ayında İtalya’nın Investindustrial şirketine satmıştı.

Investindustrial, Louis Poulsen’ın ve aynı zamanda Investindustrial’in sahip olduğu bir İtalyan aydınlatma şirketi olan Flos’un aydınlatma ürünleriyle yeni bir “kaliteli lüks tasarım” ürünler markası oluşturmak niyetiyle ABD’li özel sermaye şirketi dev Carlyle Group ile ekip kurduğunda görüşme ve pazarlıklar  Eylül ayında da devam etti. Bu İtalyan mobilya üreticisi B & B Italia’yı da kapsıyor.

Carlyle ve Investindustrial yeni girişimi duyurduğunda, Carlyle, “her üç şirketin de, özellikle Castiglioni kardeşler tarafından tasarlanan Arco lambası, B&B Italia’nın Gaetano Pesce tasarımı Up chair’ı ve Louis Poulsen’in Poul Henningsen tarafından tasarlanan PH 5 lambası da dahil olmak üzere, benzersiz, ikonik ürünler için saygın ve iyi bir şekilde yapılandırıldığını” açıkladı.

Ayrıca, Atlanta merkezli LED aydınlatma alanında uzman Acuity Brands, Acuity CEO’su Vernon Nagel’in “zorlu” olarak nitelendirdiği genel aydınlatma piyasası koşullarında, İspanyol aydınlatma firması Carandini’yi kısa zaman önce İspanya’nın LEDS C4 şirketine sattı.

Fagerhult ise, Fagerhult yönetim kurulundan ve karar verebilecek “herhangi bir rekabet karşıtı” düzenleyiciden beklenen onay sonrası Recanati merkezli iGuzzini’yi bu yıl sonuna kadar devralmayı ummaktadır.

Fagerhult’un kendi mülkiyet yapısı da hırslı bir tabloyu yansıtmaktadır. Şirket halka açık olmakla birlikte İsveç yatırım şirketi AB Latour şirketin neredeyse yarısına sahiptir. Fagerhult’un eski CEO’su Johan Hjertonsson, Latour’un CEO’su olmak için Sonesson’dan ayrılmıştır.

çeviri: sektörüm dergisi