Nurşah Sunay : Sektörde çok iyi tanınmasına rağmen, yine de Ergin Elektrik’in geçirdiği süreçlerle ilgili kısa bir bilgi almak isteriz.
İrfan Bilgin: YTÜ Elektrik mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra kısa bir süre memleketim Burdur’da ticaretle mühendisliği bir arada yaptım.
1974’te eniştemle birlikte bakalitten duy imalatına başladık. 1977’de Bankalar caddesinde satış mağazası açtık. 1980’de yeğenim Haluk TANER teknik üniversiteyi elektronik mühendisi olarak bitirdi ve bize katılmasıyla 1982de anonim şirket haline geldik.
Bu dönemde duy imalatını neredeyse tamamen bıraktık. Ağır ağır şalt malzemelerine yöneldik. Sermaye yapımız iyileştikten sonra,mağazamızı büyütüp personel sayımızı yükselttik. 1990’lı yıllara kadar çoğu ithal şalt malzemesi ve kısmen orta gerilim malzemesi satışına başladık.
Daha sonra 1996 da PERPA daki kendi iş yerimize taşındık. Burayı ilk dekore eden ve ilk taşınan firmayız. Buraya taşındıktan sonra teknik malzeme satışına projesine ve taahhüdüne önem verdik. PLC ve sürücüler gibi ürünlerin satışında, teknolojinin gidişatına ayak uydurarak endüstri otomasyonuna hız verdik.
Endüstri otomasyonunda da Siemens PLC’ nin eğitimini aldık. Teknik donanım ve personel sayımız arttı. 2000 yılında oğlum Reha Bilgin End. Müh. (MBA) şirkete geldi ve çalışmaya başladı. 2002yılında müşterek çalıştığımız bir firmayla birleşip taahhüt grubu kurmaya karar verdik.
Safer LTD. adı altında 2. sirketi kurduk. Otomasyon taahhüdü yapmaya başladık.Bu şirketin genel idaresini, ortağım ve yeğenim Eln.Y. Müh. Haluk Taner’e verdik. 2003’te diğer yeğenim Elk.Y. Müh. Mustafa Taner Amerika’dan Türkiye’ye döndü. O da üretim takip, sistemleri üzerinde çalıştı ve FORCE SP420 cihazını üretti.
Belli başlı kuruluşlarda kullanılmaktadır.Bu arada proses ürünleri üzerinde çalışmalara başladık. Bunların satışına ve taahhüdüne yöneldik.2003 yılı sonunda BURSA şubemizi açtık,oranın sorumluluğunu da Reha bey’e verdik. 2009 yılında software yazılımı işi ile ilgili olarak İNSOFT A.Ş yi kurduk.
Grup şirketlerin faaliyet alanları ve ayrımları nasıldır?
Ergin elektrik A.Ş, firmalarımızın tedarikini, ithalatını, ihracatını yapar. Safer A.Ş genel müteahhitlik hizmetleri,İnsoft A.Ş yazılım ve ERP ve MES çözümleri, Safer LTD. mühendislik, mekanik ve otomasyon taahhüdünde faaliyet gösteriyor.
Yurt dışında Rusya Afganistan gibi ülkelerde birçok projeye imza atan Ergin Elektrik endüstri otomasyonunun öncülerindendir. Şu an SAFER A.Ş Katar’da halen devam eden bir projeyi başarıyla sürdürüyor. Bizim en büyük avantajımız seri dürüst ve hatasız çalışmak olmuştur. Ticaretin ahlaki kurallarına gösterdiğimiz saygı ve borcumuzu zamanında ödemek en büyük prensibimizdir. Borcunu ödemeyen adamın adı tüccar değildir. Bunu özellikle belirtmek istiyorum.
Sizin jenerasyonunuzun oldukça titiz bir ticaret ahlakının olduğunu biliyoruz, hatta o dönemlerde verilen sözlerin çek ve senet yerine geçtiği, asla bunun dışına çıkılmayacak şekilde çalışıldığı gerçeği şu an bize efsane gibi geliyor.
Bu konuda günümüzü değerlendirmek isteseniz neler söylersiniz ?
Biz ‘’borç namus kavramıdır’’şeklinde eğitildik. Hem dinimiz hem atalarımız bize dürüst olmayı emrettiler bunun üzerinden gidiyoruz. Zaman zaman bizi de yanıltanlar olmuyor değil ama çalıştığımız firmalarından bu çizgide iş yapanlar olmasına özen gösteriyor ve titizlikle seçiyoruz.
Tüccarlığın bazı altın kuralları vardır ve ticaret gerçekten zor zenaattir. Bir tüccar asla küsmez,kızmaz,kibardır, efendidir, verdiği sözün arkasından gider. Ortaklarım da, bu kurallarla ticaret yapıyorlar. Daha önce İDTM’nin 11 yıl kontrol mühendisliğini yaptığınızı, PERPA’nın kuruluşundan bugüne katkılarınızı ve halen Denetleme Kurulundaki görevlerinizi biliyoruz.
Yakın dönemde firmanızın işleyişi dışında bir projeniz var mı ? Bir kaç okulun yapımında ve derneğin yönetim kurulunda da bulundum. Şimdi de şirket olarak mezun olduğumuz okullarda son 15 senedir öğrenci okutuyor, burs veriyoruz. Yıldız teknik üniversitesine, İTÜ de okuyan öğrencilere burs veriyoruz.
Şirket olarak bizi yetiştiren okullara borcumuzu bu şekilde ödemeye çalışıyoruz. Biraz daha zaman geçince ben ve eşim adına sağlık merkezi ya da okul yapmayı düşünüyorum.
Peki Ergin Elektrik olarak kısa vadedeki hedefleriniz neler ?
Ergin Elektriğin önümüzdeki hedefleri çok büyük ve uzun bir yolda yürümeyi gerektiriyor. Safer olarak yurtdışı ağırlıklı projeler ve taahhüt çalışmaları, enerji ve petrol alanında çalışmalar planlıyoruz..
Tamamen teknik bilgi ve teknoloji ile göğsümüzü kabartacak, diğer yandan istihdam sağlayarak güçlü bir kaynak gibi etrafımıza da ışık saçacağımız yüksek katma değerli projelerimiz olacak. Laboratuvarımız ve kalibrasyon merkezimizle artık buraya da sığamaz olduk. Yakın dönemde taşınmak ta planlarımız arasında.
Anadolu’daki eski müşterilerinize mal veriyorsunuz, peki yeni taleplere ? Yeni talep gelirse ince eleyip sık dokuyarak kendimiz gibi firmaları seçerek çalışıyoruz.
Şu an endüstri otomasyonunda Türkiye’nin önde gelen firmalarının başındayız diyebiliriz. Hem stok, hem takip hem de bilgi olarak. Çünkü burada satılan malın çoğunun biz ne işe yaradığını, nerede ne şekilde kullanılması gerektiğini satış destekle beraber teknik destekte verebilen bir firmayız.
Neyi nerde kullanacağını söyler, bilgi verir, hatalı uygulamalarda uyarırız. Bu ülke ekonomisi için de büyük bir katkıdır. İnsanlar ürünü sizden alır, iade de edemez çöpe gider. Dolayısıyla milli servet büyük yara alır. Zaten elektrik piyasasında bütün piyasalarda olduğu gibi ihtisaslaşma başladı.
Bu süreçte herkes uzmanı olduğu alanda en iyi hizmeti vermeli.
Dış ülke pazarlarıyla Türkiye’yi kıyasladığınızda nasıl bir yerdeyiz sizce ?
Bana göre Türkiye çok gerilerde ya da ortada da değil. Ortanın biraz gerisinde. Çünkü bizim kendimize uygun bir teknolojimiz yok. Biz hala Ar-Ge ye yeterince önem veremedik.
Ülke olarak para ayıramadık. 2012 yılında ekonomiyle ilgili de çokta net olmayan şeyler konuşuluyor.
Bazı ekonomistler tarafından aslında endişe edilecek hiçbir şey olmadığı, başka bir grup tarafından da dikkatli olmak gerektiği söyleniyor, Ne dersiniz ?
Türkiye’de küçümsenmeyecek bir sanayi var. Bunun ayakta durması için dikkatli gidilmesi, yeni pazarlar bulunması lazım. Bizim en büyük pazarımız Avrupa. Bugün haklı olarak, kızdığımız sinirlendiğimiz Fransa’yla ticaret hacmimiz 13milyar dolar, 6 milyar dolar mal ihraç ediyoruz 7-8 milyar dolar mal ithal ediyoruz.
Almanya bundan daha fazla. Yani Avrupa ile iç içe girmiş durumdayız. Avrupa bugün krizde. Benim için 2012’de 2013’teki olay geçmeyecek yıllar. Çünkü dünyada bazı şeyler doyuma ulaştı, üretim kapasiteleri çok arttı, fabrikaların kapasiteleri çok yükseldi aynı oranda mal satışı yok.
Arz talepten çok fazla hale geldi. En önemli sıkıntı bu bence.Ayrıca € ve$ daki hareketlilikte asla göz ardı edilmemelidir. Bu güzel söyleşi ve birikimlerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ediyor, başarılı yükselişlerinizin devamını diliyorum.