Mekmuhder-Panel-2018
Mekmuhder-Panel-2018

15-18 Mart 2018 tarihlerinde İstanbul TÜYAP’ ta düzenlenen, 146 ülkeden 75 bin yerel ve yabancı ziyaretçiye ev sahipliği yapan, 6 fuarın tek çatı altında toplandığı WIN Avrasya Otomasyon Fuarı’nda, Mekatronik Mühendisleri Derneği tarafından düzenlenen “Endüstri 4.0’da Mekatronik Mühendisliğinin Önemi” konulu panel; Mekatronik Mühendisliği, Endüstri 4.0, gelecekte Mekatronik Mühendisleri kavramları üzerine konuşulması adına sektörlerinde tecrübeli konuşmacılar, katılımcılarla bir araya getirildi.

Panel, RNZ Grup Başkanı ve Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Nedim Zeper’ in moderatörlüğünde, Mekatronik Mühendisleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yasin Adıgüzel, Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haydar Livatyalı, Karabük Üniversitesi Robot Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Raif BAYIR, İstanbul Teknik Üniversitesi Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Fuat Ergenç ve Trovarit Türkiye Genel Müdürü Muharrem Gezer’in katılımları ile gerçekleştirilmiştir.

18 Mart 2018’de düzenlenen panel, günün anlam ve önemine binaen saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunması ile başlayarak, Nedim Zeper’in yönlendirmesi ile devam etti. Sektörün, Mekatronik Mühendislerinin ve öğrencilerin oldukça ilgisini çeken panelde ilk olarak Ömer Yasin Adıgüzel konuşmasını yapmıştır.

2016 yılında kurulan derneğin günümüze kadar olan faaliyetlerinden kısaca bahsettikten sonra, Yüksek Öğretim Kurulu’ndan alınan resmi verileri katılımcılara sunarak, Mekatronik alanındaki artışa dikkat çeken Adıgüzel, dernek olarak Mekatronik kavramının doğru anlaşılması ve gereken önemi görmesi adına çalışmalar yaptıklarını ve bu çalışmalarının artarak devam edeceğini dile getirdi.

Adıgüzel’in konuşmasının ardından Prof.Dr.Haydar Livatyalı Endüstri 4.0’ın ortaya çıkma hikayesini ve Mekatronik Mühendisliği kavramının ne ifade ettiğini katılımcılarımıza aktardı. Prof.Dr.Livatyalı IoT (Nesnelerin İnterneti), Robotik, Yapay Zekâ, Otomasyon Sistemleri, Akıllı Teknolojiler vb. pek çok konuyu barındıran Endüstri 4.0 ve bu konularla ilgili bir disiplin olan Mekatroniğin Endüstri 4.0’ın önemli bir parçası olduğuna vurgu yapmıştır.

Prof.Dr.Livatyalı akademisyen olarak Mekatronik Mühendisliğinin anlam ve önemini aktardıktan sonra, öğrencilerin mühendislik yetkinliği alması için neler yapılabileceğini dile getirerek, bir mühendis tek bir alanla sınırlı kalmamalıdır dedi ve geleceğin disiplinler arası çalışabilen iletişimi kuvvetli mühendisler gerektirdiğini vurgulayarak öğrencilere sorgulayan ve araştıran mühendisler olmalarını, sanayi ile iletişimde olmalarını tavsiye etti.

Prof.Dr.Livatyalı’nın ardından TROVARİT Türkiye Genel Müdürü Muharrem Gezer konuşmasını yaparak, firmaların Endüstri 4.0’a geçerek elde edecekleri kazanımları aktardı. Endüstri 4.0 sürecine geçildiğinde ele edilecek karlılık oranlarını aktaran Gezer, ilk yatırım maliyetlerinin kısa sürede kendini amorti ettiğini ve kara geçirdiğini ifade etti. İlerleyen süreçte firmaların süreklilik sağlayabilmesi için mecburi olarak teknolojiyi ve Endüstri 4.0’ı yakalaması gerektiğini vurguladı.

Prof.Dr.Livatyalı’nın ardından Karabük Üniversitesi olarak Japonya’da düzenlenen uluslararası SUMO Robot yarışlarında birincilik dahil pek çok derece alarak ülkemiz adına başarılara imza atan ekibin danışmanı Prof.Dr.Raif Bayır  konuşmasını gerçekleşmiştir.

Prof.Dr.Bayır, alanın ülkemizde yeni olmasından kaynaklı olarak yaşanan Mekatronik alanında uzman akademisyen eksikliğinden kaynaklı olarak öğrencilerin Mekatronik disiplinini tam anlamıyla alamadığına dikkat çekti.

Endüstri 4.0’da mekatronik mühendislerinin önemli bir yerinin olduğuna vurgu yapan Prof.Dr.Bayır; Endüstri 4.0 kavramının hayata geçmesi için eğitiminde süreç ile paralel olarak gitmesi gerektiğini ve öğrencilerin gelecek sanayi devrimine hazırlanması gerektiğini vurguladı.

Bu hususta Mekatronik Mühendisliği Bölümünün olduğu üniversitelerin bir araya gelerek, üniversitelerde temel ortak bir müfredat belirlenmesi için çalışma yürütmesi gerektiğini düşündüğü söyledi.

Prof.Dr.Bayır, yeni sanayi devrimi ile robotların daha çok hayatımıza gireceğini, geleceğin fabrikalarında insanın kas gücü ile gerçekleştirdiği işlerin robotlar tarafından sağlanacağını dile getirerek, bu durumun işsizlik getirmeyeceğini kas gücüne yönelik ihtiyaçların azalacağını akıl gücü gerektiren farklı alanların önem kazanacağını düşündüğünü ifade etti.

Sonrasında Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği lisansının ardından Makine yüksek lisansı ve ardından Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği alanında doktorasını yaparak, disiplinler arası bir alan olan mekatroniğin farklı disiplinlerinde uzmanlığı olan Yrd.Doç.Dr.Ali Fuat Ergenç konuşmasını gerçekleştirdi.

Eğitim hayatı boyunca mekatroniğin içerdiği temel disiplinlerde çalışan Ergenç, Endüstri 4.0 ve Mekatronik Mühendisliğinin ayrı düşünülemeyeceğini vurgulayarak, Endüstri 4.0’ı hayata geçirecek kişilerin mekatronik mühendisleri olacağını düşündüğünü dile getirdi.

Sektörün ve katılımcılarımızın büyük ilgisini çeken panel, konuşmaların ardından soru cevap ile devam etti. Panel sonunda Mekatronik Mühendisleri Derneği’nin sloganı olan “Gelecek Mekatronik Mühendisleri İle Gelecek” sözüne vurgu yapılarak, Endüstri 4.0’ın uygulanması ve geliştirilmesinde mekatronik mühendisliğinin önemli yeri olduğu dile getirildi.

Ayrıca Mekatronik Mühendisleri Odası’nın kurulması konusunda ihtiyaç belirtilerek bu konuda görüşmelerin devam ettiği gündeme getirildi, katılımcılara bilgi verildi.

Soru cevap kısmı bitiminde moderatör Nedim Zeper, hızla gelişen ve ilerleyen endüstri akımının Mekatronik Mühendislerine olan ihtiyacı artırdığını söyleyerek, panelin kısa özetini yapmıştır ve panel plaket taktimi ile son bulmuştur.

Sektörüm Dergisi aylık yayımlanan ,Google News, Google Gazetelik-Dergilik, Bundle Haber Uygulaması, Turkcell Dergilik ve diğer tüm dijital mecralarda ve sosyal medya kanallarımızda, eş zamanlı olarak Elektrik, Aydınlatma, Enerji, Güvenlik ve Otomasyon sistemleri sektörlerinde ihtisaslaşmış, Türkiye'nin en güçlü yayın sağlayıcı basılı yayın ve dijital dergisidir. Ulusal ve Uluslararası arenada seçkin okur kitlesine en geniş haber içeriğini sunar. 2020 mart ayından beri sadece dijital olarak devam eden sektörüm dergisi sıfır karbon bir firmadır.