Ekonomik-Beklentilerde-Son-Durum

TCMB’nın periyodik olarak düzenlediği beklenti anketi piyasanın gelecekle ilgili beklentilerini yansıtması açısından son derece önemlidir. Korona virüsü nedeniyle birçok belirsizliğin oluştuğu bir dönemde yapılmış olan beklenti anketi, bize geleceğe yönelik beklentilerde salgının yarattığı etkiyi de gözler önüne serebilmektedir.

TCMB tarafından düzenlenen Mayıs ayı beklenti anketi cevaplarına göre; 2020 yılı sonu TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde %9,76 iken, son ankette %9.38’e düşmüştür. 12 ay sonrası için %9,20, 24 ay sonrası için ise %8,30 oranlarına düşen enflasyon beklentisi en azından enflasyon açısından beklentilerde bir bozulmanın olmadığını bize göstermektedir.

BIST repo ve Ters Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi, bir önceki anket döneminde %9.13 iken son dönemde %8.19’a gerilemiştir. Böylece faizlerdeki düşüş yönündeki beklentilerde de bir bozulma olmadığını görüyoruz.

Benzer durumu vadesine 5 yıl kalmış DİBS’lerin ikincil piyasa faiz oranlarında da görmekteyiz. Son ankette faiz oranı beklentisi %10.92’ye düşmüştür.

Gelelim döviz kuru beklentilerine;

2020 yıl sonu USD/TL beklentisi son ankette 6,93’den 7,02 TL’ye yükselmiştir. 12 ay sonrası için beklenti ise 7,11 den 7,22 TL olarak değişmiştir.

Burada kurlarda bir miktar bozulma olduğunu görmekteyiz. Bunun sebebi son zamanlarda kurlarda meydana gelen yükseliştir.

Büyüme beklentisine bakarsak;

GSYH 2020 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket dönemine göre daha da düşerek  yüzde -%1,3 olmuştur. 2021 yılı büyüme beklentisi ise %4.6 seviyesinde aynı kalmıştır.

Bu tablo virüsün daralma üzerine etkisinin kalıcı olmadığının beklendiğini göstermektedir. Ancak şunu unutmamamız lazım. Nüfusu hızla artan bir ülkede, artan nüfusa istihdam sağlamak bir yana daralma nedeniyle daha fazla insanın işsiz kalması ciddi sosyal yaralara neden olabilir. O yüzden ülkemizin büyüme performansı son derece önemlidir.

Önümüzdeki dönemde salgın nedeniyle şirketlerin aldığı yaralar rakamlara dökülmeye başlayacaktır. Kötü verilerin geçtiğimiz dönemi yansıttığı, gelecekte mevcut bozulmanın hızla düzeltileceği unutulmamalıdır.

Görüşmek dileğiyle..

HİKMET BAYDAR 1984 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun olmuştur. CNBC-E, TRT, SKYTÜRK, vb televizyon kanallarında ekonomi ile ilgili programlara katılarak güncel verileri yorumlamıştır. Muhtelif gazete ve dergilerde ekonomi ile ilgili yazıları yayınlanmıştır. Bankalarda ve Bankalar Birliğinde bankacılık eğitimi vermiştir.