namik yener görseli

İşletmemizin içinde öncelikle hijyen şartları kontrol altına almak için çalışan personelin ve zaman zaman da işletmeyi dışarıdan ziyarete gelen personelin kullanması için tedarik edilen malzemelerden oluşmaktadır.

Genellikle işletmeye girilen noktalarda en üst katman olarak mevcut kıyafet üzerine geçirilir. Bunlar, ayakkabı poşeti, bone, sakallık, işletme kıyafeti ve bazen de kulaklık olmaktadır. Tüm bu malzemeler tek kullanım olarak ziyaretçilerin kullanımına sunulur. Bu malzemelerin sürekli kullanılan modelleri ise işletmede sürekli çalışan personelin kullanımına sunulur.

Kıyafet değiştirme bölümlerinde saklanan bu malzemelerin nasıl kullanılacağına dair SOP ve şekilseler açıklamalar, bu kısımda gerekir ise fotograflar ile izah edilir. İşletmeye girerken en son olarak da ellerin dezenfektan ile silinmesi hijyen açısından önerilir.

Atlama bankoları üzerinde giyilerek kullanılan bu malzemeler yine aynı şekilde işletmeyi terk ederken de bu bölgede bulunan dispozıbılların toplandığı çöp kutusuna atılarak üzerimizden çıkarılır. Kirlenmiş bu malzemeler bu bölgenin temizliğinden sorumlu temizlik personeli tarafından sıkça temizlenmelidir. Atık kağıt özlü bu malzeme, ilaca bulaşmış malzeme muamelesi görerek , katı çöp biriktirme merkezine götürülür.

İşletme içerisinde en çok kullanılan tek kullanımlık malzemeler , için aşağıdaki örnekleri verebiliriz

Temiz alanlara giriş için kağıt esaslı koruma kıyafetleri,

  1. Bone,
  2. Galoş,
  3. Önlük,
  4. Sakallık,
  1. Ürün taşımasında kullanılan PE torbalar,
  2. El ve yüz için kullanılan çeşitli dezenfektan ve temizlik malzemeleri,

Bu tür malzemeler kullanıldıktan sonra ilaca bulaşmış kontamine madde olarak , imha edilmesi gereken çöp ürünler arasına gönderilirler.

Bu tür ürünlerin nasıl kullanılacağına dair işletmede kullanım noktalarında didaktik eğitimi içeren tablolar asılır.  İşletmeler de zaten giriş yapan ziyaretçiler yanın da bulunan refakatçiler bu husussa gereken hassasiyeti gösterirler.

İşletme de sürekli çalışan personel ise  tek kullanımlık yerine sürekli kullanılıp yıkanıp temizlenen  ürünleri tercih ederler.

Kontaminasyon riski yüksek , tehlike sınıfı yüksek alanlarda dispozıbıl ürün kullanmak daha uygun olabilmektedir. Çünkü son yıllarda yıkama ve yeniden kullanma maliyetleri , tek kullanımlık maliyetlerden daha yüksek çıkabilmektedir.

Sektörüm DERGİSİ 71. Sayı