
Herkese merhaba..
Bildiğiniz gibi son yıllarda pazarlama faaliyetlerinde dijital medya unsurları bütçelerin büyük kısmına hükmetmeye başlamıştı. Bağımsız araştırma şirketi Deloitte tarafından hazırlanan araştırma raporu (Türkiye’de Tahmini Medya ve Reklam Sektörü Yatırımları 2021 Yılı İlk 6 Ay Raporu), dijital medya kullanımındaki yükselen trendin devam edeceğini gözler önüne seriyor. Sektörümüzdeki markaların kapasite yeterlilikleri kadar önemli bir varoluşsal mecburiyet olan markalaşma faaliyetlerine ışık tutması gayesiyle, Şimdi bu raporu biraz daha yakından inceleyelim;
- Medya Yatırımları: 7 milyar 306 milyon TL
- Reklam Yatırımları: 3 milyar 13 milyon TL
- Türkiye Toplam Medya Pazarı Yatırımları: 12 milyar 50 milyon TL
Reklamcılar Derneği (RD), Reklamverenler Derneği (RVD), İnteraktif Reklamcılık Derneği (IAB), Açıkhava Reklamcıları Vakfı (ARVAK), Ulusal Radyo Yayıncıları Derneği (URYAD) ve Mobil Mecralar Araştırma Pazarlama ve Reklamcılık Derneği (MMA TR) adına çalışmayı tamamlayan Deloitte; dijital medya yatırımlarında bu defa farklı bir metodoloji ile çalışarak, raporu “dijital partnlerler” ve “direkt satın alma” olarak iki başlıkta yayınladı.
Halihazırda tüm Dünya’da gittikçe dijital kanallara kayan reklam yatırımlarının ivmesi, Covid-19 salgını ile yaşadığı sıçrama Türkiye Medya Yatırımları içerisinde bu payı yaklaşık %66 seviyesine getirdi.
Dijital medya alanındaki unsurlar ve reklam başlıklarının artan-değişken devam ediyor oluşu ve 7 milyar 906 milyon olarak hesaplanan bu yükselişin devam edeceğini de gösteriyor. Bu payın yaklaşık 3 milyar 16 milyon TL’sı organize medya sektörüne (dijital ajanslar partnerleri) ait ve toplam hacmin %40’ını oluşturması, hala ciddi bir oranda direkt satın almaların devam ettiğini gözlemliyoruz.
Dijital Reklamlarda Aslan Payı %68 Kullanım Oranıyla Mobil’in!
Salgın döneminde alınan önlemlerinin yaşam biçimlerine yaptığı etkinin, herhangi bir çözülme ve geri dönüş yaşanmaması ile kalıcı değişikliklere dönüştüğünü görüyoruz.
Mobil reklam yatırımları, 2021 ilk 6 ay tüm medya yatırımları içinde 5 milyar 368 milyon tl hacme ulaşarak %68 pay aldı. E-ticaret, oyunlar, eğitim platformları, içerik tüketimi gibi alanlarda tüm yaş grupları mobil ağırlıklı medya kullanımını tercih etti.
Mobil alanlar arasında en dikkat çekici yükselişi gösteren başlıklar ise e-ticaret, influencer pazarlama ve video içerikler oldu. Özellikle eğitim ve etkinliklerin dijital ortamda hayata geçirilmiş olması, başarı sağlanması şüpheli teknik alanları da içermek üzere mevcut algıları kıracak biçimde ve dijital faaliyetler lehine ilerledi.
TV Reklamlarına Doping
Artan talebe bağlı olarak fiyat enflasyonu etkisi bulunsa da, son yıllarda bir medya yatırımı olma cazibesini önemli ölçüde yitirme eğilimde olan TV reklamları, salgın dopingiyle son 20 yılın en büyük artışını sağlayarak güç kazandı. Bir önceki yıla göre %54 artarak 3 milyar 371 milyon TL’ye erişen alanın toplamdaki payı ise %28 oldu.
Yazılı Basında Kan Kaybı Devam Ediyor
2021 ilk 6 ay verilerine göre yazılı medya 200 milyon liralık pay ile %8,1 artış gösterdi. Fakat bu artış, tüm medya yatırımları arasında %1,7’lik pay sahibi yazılı medya için pek de iç açıcı değil. Zira 2020’ye göre bir artış görünümü varsa da, dönemin pandemi koşullarının bugüne kıyasla çok daha ağır ve sınırlanmış olduğunu hatırlayalım.
2021 itibariyle gevşetilmiş ve çok daha rahat bir ortamda doğal bir büyümeden bahsetmek için farklı oranlar görmeyi beklerdik.
Bu durum, bize, pandemi koşulları olmaksızın da yazılı medya faaliyetlerinin etkisinin giderek azaldığını gösteriyor. İçerik tüketimindeki dijitalleşme ve basılı medya unsurlarının dijitalleşmesi, beraberinde tüketici alışkanlıklarına yüksek oranda etki etmiştir.
Reklam verenlerin Bütçelemede İlk Tercihi Dijital Platformlar
Dergiler ve gazetelerin dijital platformlarındaki sunuşa talep artışı oldukça yoğun. Bu nedenle basılı medya unsurlarından uzaklaşma hızla devam ediyor. Dijital alışkanlıklar artarken, basılı unsurlarda düşen tirajlar ve okunma oranları, reklam verenlerin dijital platformlara kaymasına neden oluyor.
Dergiler içeriklerini dijital platformlar üzerinden sunarak başarı sağlıyorken, haber siteleri ve gazetelerin en çok rağbet gören alanları yine web siteleri oluyor. Dergi ve gazetelerin dijital gelirleri yükselirken, basılı reklam gelirleri düşmeye devam ediyor.
Oluşturacağınız bütçe planlamalarında en çok tercih edilen alanlar üzerine ışık tutması bakımından paylaştığım başlıklara, sektörümüzün çok tercih alanı olmasa da; açık hava reklamcılığının kaybettiği payı kazanmak üzere toparlanıyor olduğunu ve radyo reklamları yatırımlarının yükselme trendinde olduğunu da ekleyelim.
Herkese bol kazançlar, markanız daim olsun..