Borsada-Hedef-Ne-Olmali

Borsalarda hedefler belirlenirken iki tip analiz grubu kullanılır. Birincisi temel analiz diğeri ise teknik analizdir.

Temel analiz, siyasi, ekonomik ve mali tüm verilerin incelenerek yorumlanması demektir. Yani global ekonomik ve siyasi durum, ülkemizdeki durum ile makro verilerin analizi, şirket bilanço vb. verilerinin, yatırımlarının analizi hep bu gruba girer.

Teknik analiz ise geçmişteki fiyat ve miktar hareketlerini dikkate alarak geleceğe yönelik öngörülerde bulunmaya yarar.

Bunun için de çeşitli matematiksel modeller de kullanılmaktadır. Borsalarda hedefler belirlenirken bu analizlerin tamamı yapılır. Dolayısıyla ülkemizi tek başına yorumlamak yerine global Dünya’ya karşı nisbi üstünlüğünü de dikkate almak gerekmektedir.

Genellikle analistler tüm dünya olumluyken Türkiye piyasalarının da olumlu olacağını söylerler. Ancak nedense yurt dışı dolar bazında rekorlar kırarken BIST 2012 yılında dolar bazında 44383 seviyesini görmüşken 20/07/2020 tarihi itibariyle 17539 seviyelerindedir.

Borsa-Hedef

Peki neden rekordan bu kadar aşağıda bir borsamız var?

Bunun cevabını yazmaya kalkarsak neredeyse bir kitap yazmamız gerekir. Ancak kısaca söylemek gerekirse, siyasi çalkantı olmadığı halde Türkiye’de ciddi siyasi risk var diyen raporlara mı, yoksa Covid-19 olayını birçok ülkeye göre hafif atlatan ülkemize turist girişlerini engellemeye çalışan Almanya’ya mı değinelim siz düşünün.

Kaldı ki aynı Almanya, İspanya ve İtalya gibi riski dibine kadar yaşayan ülkelere ziyaret yasağını kaldırmıştır. Bunun yanında Ermenistan ve Yunanistan tacizlerini, Fransa yalanlarını da unutmamalıyız. Yurt dışında rating sistemi de şantaj esaslıdır.

Yani Türkiye istediklerini yapmadıkça notu düşmektedir. Aynı sorun Rusya’nın da başına gelmiştir. Başka ülkeler de bu şantajdan nasibini almaktadır.

Türkiye’nin kendi teknolojik savunma sistemini kurması batıyı ciddi etkilemiştir. Bunun karşılığında borsamızda yabancı payı %60 lardan %40 lara düşmüştür.

Akdeniz kıta sahanlığında Libya-Türkiye antlaşması, Libya’da Hafter güçlerine karşı gereken hamlenin yapılmasına karşı ortaya çıkmaya korkanlar başka yerlerden vurmaya çalışmıştır.

Bunlardan birisi de ekonomi ve mali piyasalardır. Borsa’da yabancı satışı ve açığa satışlar da bu işin bir parçasıydı. Şimdilik bu saldırılar durdurulmuştur. Ancak tabi ki bitmeyecektir.

Borsa İstanbul şu an için zirvenin neredeyse 1/3 seviyesindedir. Normalleşme çerçevesinde cirolar artmaya başladıkça yatırımcı gelme potansiyeli yüksektir.

Ancak bu yatırımcılar ratinglere bakan, Batı güdümündeki fonlar yerine daha bağımsız Asya ve Ortadoğu fonları olabilir.

Uzun vadede dünyada en ucuz sayılabilecek yerlerden birisi de Borsa İstanbul’dur. Buradaki şirketlerden güçlü ve sağlam olduğu düşünülen bir portföy uzun vadede ciddi kazandırma potansiyeline sahiptir.

Şunu unutmamak lazım; Tüm dünya ve ülkemizde sistemi desteklemek amacıyla basılan paralar bol likidite oluşturmuş olduğundan, şartlar normale dönünce borsalara kayması son derece hızlı olabilir.

Görüşmek dileğiyle….

makale: Hikmet Baydar / Ekonomist

www.3-goz.com