
Her iki yarı küre için kış ayları; uzun gecelerin, kısa günlerin tanığıdır. Kuzey’de 21 Aralık, güneyde 21 Haziran en uzun gece unvanını öteden beri koruyorlar. Bu uzun geceleri, daha yaşanır ve daha konforlu hale getirmek için ülkelerin aldığı aksiyonların başında aydınlatma geliyor.
Ülkelerin, gelişmişliklerine ve ekonomilerine paralel olarak, aydınlatmaya da büyük önem verdikleri her açıdan ölçümlenebiliyor. IMF, 2019 Dünya Ekonomik Veri Tabanı verilerine göre 2019 yılı en güçlü ekonomileri listesi ve oranı şöyledir:
Parçası olduğumuz Avrupa Kıtası Dünya liginde, 6.-20. sıra aralığında olan ülkeleriyle listede boy gösteriyor. Bu ülkelerden biri de Türkiye’miz.
Ekonomik göstergeleri iyi olan ülkelerin yanı sıra, aynı zamanda; Dünya’da yaşam kalitesi en yüksek ülkeler sıralamasına baktığımızda da Avrupa ülkeleri yine ön sıralarda.
Sağlıktan toplumsal yaşama, ekonomik durumdan iklim ve coğrafyaya, hatta kişisel, psikolojik mutluluk dahil 10 klasmanda sıralamanın belirlendiği listede, 2019 verilerine göre 8 Avrupa ülkesi ilk 10’da yer alıyor.
2019 Dünya Yaşam Kalitesi En Yüksek Ülkeler Sıralaması:
Türkiye’miz bu listede 44. sırada yer aldı. Ülkemizin Avrupa’da olması, ekonomik gelişimimiz için büyük bir şans, konusuna göre büyük bir fırsat.
Şimdi bu rakamların aydınlatmayla ilişki durumuna bakacak olursak;
Yapılan araştırmalara göre Dünya’da 320 milyon civarında sokak lambası olduğu, bu sayının 2027’ye kadar 400 milyonu zorlayacağı hesap ediliyor.
Bu adetlerin en çok gelişmiş ülkelerde olduğu biliniyor. LED’in aydınlatmadaki başrol oyunuyla; ülkemizde olduğu gibi, tüm ülkelerde bu dönüşüm hızla hayata geçiyor.
LED ve akıllı sokak aydınlatma sistemleri pazarı önümüzdeki 5-10 yıl içinde, Dünya’da %70 ve üzeri bir orana kavuşacak ve bu, yaklaşık 80 milyar dolar pazar anlamına geliyor.
Sektör analiz firması Navigant Araştırma’nın 2018’de “Liderler Tahtası” “Akıllı Sokak Aydınlatması” başlıklı raporu yayınlandı. (Euronext: LIGHT)
Çalışmada akıllı sokak aydınlatmalarına bağlı küresel gelirin 2027’ye kadar, 8,3 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediliyor.
Ayrıca Nasa; 2012-2014 yılları arasında ciddi bir araştırmaya imza attı. Dünya’nın uzaydan gece görüntüleri ve bunun istatistiki çıkarımlarına yer verdiği 200 sayfalık bir e-kitap yayımlandı.
Sonuçlar gösterdi ki; Dünyamız tatil dönemlerinde daha çok aydınlatılıyor. Hristiyan ülkelerde, kış aylarında, özellikle Noel dönemlerinde, aydınlatma seviyeleri %30-%50 oranında artış gösteriyor. Işık kirliliği konulu makale ilginizi çekebilir.
Aynı durum Müslüman ülkelerde Ramazan ayında yaşanıyor. Ancak dini ne olursa olsun, ekonomik durumu iyi olan ülkelerde de bu sonuçlar gözlemleniyor. Ekonomisi zayıf ülkelerde ise rakamlarda ciddi bir değişim olmuyor.
Yine aynı araştırmaya göre, kıyı şeritleri, liman kentleri ve başkentler aydınlatmada öne çıkan yerler olarak görülüyor.
Ülkemizde; 1. sırada İstanbul varken, başkent Ankara 2. sırada yer alıyor. Liste; İzmir, Antalya, Adana, Mersin, Kocaeli, Bursa… şeklinde devam ediyor.
Görüntülere bakıldığında kentleşmenin yoğun yaşandığı yerler, en aydınlık noktalar olarak dikkat çekiyor. Benelux ülkeleri Avrupa’da en aydınlık ülkeler sıralamasında başı çekiyor.
Yıllardır bildiğim; Belçika’nın en aydınlık ülke olduğu tezini, bu görüntüler de doğruluyor gibi. (Bu bilginin %100 doğruluğu konusunda somut bir araştırma sonucuna ulaşamadığımı eklemeliyim.)
Çin okullarında, çocuklara eğitim esnasında anlatılan, Çin Seddi’nin uzaydan görünüyor olduğu bilgisinin, yine Çinli bir astronot tarafından yalanlanması ironisine de değinmek isterim.
Mısır piramitleri ve bir çok havalimanı uzaydan görüntülenebiliyorken, Çin Seddi’ni görememiş Çinli bir astronotun üzüntüsünü düşünemiyorum.
Ekonomik ve refah seviyesi yüksek ülkelerde aydınlatma hak ettiği değeri görmektedir. Gelişen ve büyüyen ülkemizde de bu pozitif yönlü ivmeyi görmenin mutluluğunu yaşıyorum.
Yeni yıl hepimize, yeni umutlar ve yeni başlangıçlar için fırsatlarla dolu aydınlık bir yıl olsun.
Görüşmek dileğiyle..