uckanapak

Çok Bilmiş Patronları

Bilmeyen ve bilmediğini bilmeyen bir aptaldır. Ondan sakının.
Bilmeyen ve bilmediğini bilen bir öğrencidir. Ona öğretin.
Bilen ve bildiğini bilmeyen uykudadır. Onu uyandırın.
Bilen ve bildiğini bilen akıllıdır. Onu izleyin. (ANONİM)

Bilgiyi; bilmeyi ve bilmediğini bilmeyi daha güzel ne özetleyebilir?

Varlığın gayesini, hayatın anlamını, insan ve insanlar arası ilişkileri…

Daha fazla ne isterseniz onları da ekleyin bu “bilme-bilmeme” çerçevesine.

İş hayatında farklı mı durumumuz?

Bir patron ya da bir şirkete Genel Müdür olunca, hemen hepsi “Her şeyi kendilerinin bildiğini, hatta en iyi bildiğini” düşünmüyor mu?

Dünya devi şirketleri ya da ülkelerinin en büyük markalarını yaratanlar elbette onların girişimcileri ve profesyonel yöneticileri.

Ama unutmamak lazım ki; potansiyeli olmasına ve hatta fırsatlar da yakalamasına rağmen; şirketleri ve markaları uçuruma ve yok oluşa sürükleyenler de rakipler değil, o yapıların patronları ve yöneticileri ilk önce. Her şeyi bildiğini, hatta her şeyi herkesten çok ve iyi bildiğini zanneden patron ve yöneticiler.

Adam başarılı bir ticaret erbabı mesela; bir müteahhit, bir toptancı ya da gayrimenkul zengini belki. Gün gelip sermayesi yetip bir sanayi üretimine giriyor. Ama kafa hala eskilerde. Artık yönetilmesi gereken bir sistem, o sistemin doğru seçilmesi gereken yöneticileri, belirlenmesi gereken bir stratejisi olması gerektiğini ne zaman öğrenecek?

20 yıllık ustabaşından illa ki bir üretim müdürü çıkmayacağını, her güvenilir adamdan başarılı bir muhasebe müdürü olmayacağını,  her mühendisten bir arge müdürü olmayacağını ne zaman anlayacak?

Aydınlatma sektörüne dönelim hemen hızlıca…

Led aydınlatma teknolojilerine hızlı geçişin yaşandığı şu son 4-5 seneye bakın.

Neden Geleneksel-konvansiyonel Türk Aydınlatma sektörünün 20-30 yıllık dev markaları şu an Led aydınlatma kulvarının da en büyükleri değiller?

Bırakalım yerlileri, neden Philips, Osram ve benzerleri dünyanın en iddialı Led aydınlatma markalarına dönüşemediler?

Sevgili Patron ya tek başına ya da ortaklarıyla bir aydınlatma şirketi kurmuş;

Marka konumladırması yok, arge-üretim-kalite-departmanları ayrı telden çalıyor…

Kimi var; argesi ve laboratuvarı harika, süper ürünler geliştirmiş, ama fabrika müdürü gibi bir teknik adamından pazarlama ve satış müdürü yaratmaya çalışıyor.

Kimi var süper bir satış kadrosu, çarpıcı reklam-tanıtım ve fuar şovlarıyla namı en önde gidiyor ama kalite standartları ve kontrolsüzlük sebebiyle sattığının yarısını geri toplayıp pislik temizlemeye çalışıyor.

Kimi var; arge-üretim-kalite kontrol ve satış ekibi süper. Ama onca başarılı müzisyene şeflik yapacak bir orkestra şefi yok. Belki o da var; ama bu sefer de ulusal ve global bir pazarlama ve tanıtım stratejisi yok.

Neredeyse her şeyini takdir ettiğim ama ağırlıklı proje bazlı çalışmasına rağmen; o projeleri profesyonelce 3d görselleştirecek ve gerçekçi görselleri bir pazarlama aracı olarak kullanmayı sağlayacak bir grafikere vereceği 2-3bin TL’yi kıskanan patronlar gördüm ben, milyon dolarlık yatırım yapmışken.

Led aydınlatma sektöründe belki 3 dev firma battı son 3 yılda, bilenler biliyor.

Şu an ilk 3’te olanlardan biri de, geçirdiği büyük geri toplama sarsıntılarını atlatamazsa, onu korkarım ki namı ve adı bile kurtaramayabilir.

Led Aydınlatma Sektörü çok hızlı büyüyor ve büyüyecek, ona kuşku yok. Ama çok bilen patronlar ve ukala yöneticiler yüzünden kim bilir daha kaç şirket ya yerinde sayacak ya da yerinden olacak…

Sektörüm Dergisi 60.  sayı

Yazar: Uçkan APAK