analiz

Değerli dostlar Ağustos ayından merhaba. Bu ay geçtiğimiz aylara ait bir durum analizi yapmak istedim, çünkü ikinci çeyreği bitirip üçüncü çeyreğe doğru giderken yılbaşından bu yana yaşanan bazı sıkıntıların artmaya devam ettiğini, özellikle maliyet enflasyonun durmadığı ve üretim sektörlerine çok fazla olumsuz etkilerinin olduğu görülmektedir.

Fiyatların artış hızı yakalanamaz durumda iken sadece fiyat artışlarının yanında hammadde bulunmasında yaşanan sıkıntılar bir hayli fazla ve bu durum aynen devam etmektedir. Bunun sonucu oluşacak büyük sıkıntıların yaşanacağı aşikar bir durum.

İthalata bağlı üretim ile çarklarını döndüren sanayimizde toparlanma süreci başladığı ümidini yaşarken ne yazık ki umulanın dışında bulunma sıkıntıları baş gösteren hammadde sorunu aynen devam ettiği gibi döviz kurundaki dalgalanmanın dışında birim fiyatlara gelen fiyat artışları üretim sektörünün maliyet enflasyonu karşısında dik durabilmesini etkiliyor.

enerji-ekonomisi-acisindan-trijenerasyon21

Yeni yılın başından itibaren alım fiyat artış ortalaması reelde %50 ila 60’ın üstünde seyreden sektörün üretiminde hız yavaşlaması, tahsilat sorunları ve işlerin durağan şekle dönüşmesi beklenen olumsuzluklara doğru bir gidişatın habercisi gibi karşımıza çıkmaya devam edecektir. Tüm bunların yanı sıra giderlerin artış göstermesi, faiz oranlarının yüksek olması sebebiyle yatırımların başlamaması veya duraklatılması ile vazgeçilmesi ise başka bir sorun olarak görülmektedir.

Büyümenin düşüşe geçeği gibi bir resim var karşımızda, bu da yılın sonunda gerek ÜFE’de gerekse TÜFE’de artışlar görülebileceğini düşünüyorum.

Değerli Sektörüm dostları; ekonomideki bu süreci takip etmek artık çok zor olduğu gibi gelecek öngörülerin yapılmasında, reel sonuçları görmemiz bakımından sektörleri olumsuz etkilemeye devamı niteliğindedir.

Yılsonu döviz tahminleri ise kafaları karıştıracak gibi; bu durum yılın son çeyreğinde ve gelecek yıla geçişte sancıların olacağını ve bunlara karşı hazırlıklı olmanın yararlı olacağı kanısını taşımaktayım.

Özellikle ilk pandeminin etkilerinin yavaşladığı sevinci taşırken ortaya çıkan yeni varyantların endişesi de yaşanmaya ve bunun olumsuz sonuçlarının olabilirliği üzerinde Dünya ekonomisinde görülebilecek krizlerin yaşanabileceği konusunda duyumlar almaktayız.

Umarım bunlar gerçek olmaz ve dünya ekonomisi rayına oturur çünkü her oluşan olumsuzluklardan bizim de etkilenebileceğimizi unutmamak lazım.

Değerli Sektörüm okurları, altı aylık bir sürenin kısa da olsa bir değerlendirmesini yaparak bir sonraki döneme geçişte karşılaşabileceğimiz zorlukları, alacağımız önlemleri ve geleceğe dönük planlamalarımızı her zaman bu konularda dediğim gibi tedbirli ve temkinli olmakta fayda vardır diye düşünüyorum.

Her ne kadar bu yıl için umutlarımız istediğimiz ölçüde olmasa bile sanayimizde gelişmeler ülkemizin refahına katkı sağlamaya devam edecektir.

Ülkemizin katma değerli bir üretim üssü planlarının hayat geçmesi için sektörlerin ve özellikle üretim sektörünün fazlasıyla üzerine düşen sorumlulukları yerine getireceği ümidini taşımakla beraber, geleceğimizin üreten bir Türkiye sayesinde olabileceğini unutmayarak, sağlıkla kalın hoş kalın dostlarım.

 

Görüşmek dileğiyle…

Opaş Paket Şalter Firmasında Genel Koordinatörlük yapmakta olan sayın Yılmaz Caymaz’ın Sektörüm Elektrik Aydınlatma dergisinde kaleme aldığı pazarlama, satış ve özgün içerikli makalelerimize bu sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Opas Cam Switch & Wascol Cooling System Yılmaz CAYMAZ Genel Müdür/General Manager Opas Paket Salterleri ve Soğutma Sistemleri Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.