Akıllı Telefon Işığı Beyninizi Ve Vücudunuzu Nasıl Etkiliyor
Akıllı Telefon Işığı Beyninizi Ve Vücudunuzu Nasıl Etkiliyor

Akıllı telefonlarımız, tabletlerimiz ve dizüstü bilgisayar ekranlarımızı tasarlayanların geliştirdiği mavi ışıkta son derece güçlü bir şey var. Ekranların ışığı o kadar parlak ki ekranlarımızı güneşli bir günde dahi görebiliyoruz. Gece ise gün ışığının sızdığı ‘küçük bir pencere’ ile karşılaştırılacak olursa yeterince parlaktır.

İşte bu nedenle gece vakti telefonunuza bakmanız son derece kötü bir fikirdir *bakmayı bırakmak son derece zor olsa da.

Vücudumuz, gün içinde uyanık ve zinde kalmamıza ve gece saatlerinde ihtiyaç duyduğumuz istirahati etmemize yardımcı olan doğal bir döngü izler. Ancak, uyumaya hazırlanırken bu ekranlara baktığımız zaman beynimizin kafası karışır.

Bu ışık, gün ışığına benzer bir etkiye sahiptir ve bu da vücudumuza “uyku zamanının geldiğine” dair ipuçları veren bir hormon olan melatonin üretiminin durmasına neden olur.

Melatonin üretiminin bozulmasıyla akıllı telefon ışığı, tıpkı yapay yollarla tetiklenen bir jetlag gibi uyku döngünüzü bozabilir. Bu da uykuya dalmamızı ve uzun bir uykuyu zorlaştırabilir  ve bu nedenle de ciddi sağlık sorunları yaratma potansiyeline sahiptir.

Akıllı Telefon Işığı Beyninizi Ve Vücudunuzu Nasıl Etkiliyor
Akıllı Telefon Işığı Beyninizi Ve Vücudunuzu Nasıl Etkiliyor

Uygulama tasarımcıları bu problem ile mücadele etmek için f.lux ve iPhone’lar için Apple’ın Night Shift modu gibi programlar geliştirdi ve bunların her ikisi de günün belirli saatlerinde parlak mavi ışığı önlemek için ekrandan yayılan ışık tonlarını ayarlamaktadır.

Çok sayıda kullanıcı bu uygulamaların etkilerine son derece güveniyor ve bu uygulamaların oluşturduğu turuncu renk tonunun gözlerini daha rahat hissettirdiğini söylüyor. Kısılmış ışığın uykuyu iyileştirdiğine dair bazı araştırmalar olsa da genel anlamda bu konuda daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç var.

Ve bu uygulamalarla biraz iyileşme mümkün olsa dahi telefonlarımızla yaptığımı birçok diğer şey uykuya yardımcı olmuyor. Eğer uyumaya hazırlanıyorsanız ve iş yerinden geç saatte bir e-posta alırsanız bu, uykunuzu melatonin üretiminizin durmasından çok daha olumsuz etkileyebilir.

Eğer kendinizi ikna edebilirseniz, yapabileceğiniz en iyi şey muhtemelen uykuya dalmadan önce ekranlardan uzak durmak olacaktır* onları en azından yatağınızdan uzak tutmaya çalışın.

Sektörüm Dergisi aylık yayımlanan ,Google News, Google Gazetelik-Dergilik, Bundle Haber Uygulaması, Turkcell Dergilik ve diğer tüm dijital mecralarda ve sosyal medya kanallarımızda, eş zamanlı olarak Elektrik, Aydınlatma, Enerji, Güvenlik ve Otomasyon sistemleri sektörlerinde ihtisaslaşmış, Türkiye'nin en güçlü yayın sağlayıcı basılı yayın ve dijital dergisidir. Ulusal ve Uluslararası arenada seçkin okur kitlesine en geniş haber içeriğini sunar. 2020 mart ayından beri sadece dijital olarak devam eden sektörüm dergisi sıfır karbon bir firmadır.