Akıllı evlerin sunmakta olduğu onlarca avantaja rağmen tercih edilirliğini ön plana çıkartan faktörler sırası ile enerji tasarrufu, kullanım rahatlığı ve sağladıkları güvenlik seçenekleri olarak markette karşımıza çıkıyor.
Birçok projede enerji kontrolü yanında tercih edilen güvenlik otomasyonunun sunduğu avantajlar neler peki?
Önceleri sadece hırsızlık ve yangın önlemleri içeren alarm sistemleri sonrasında gelişerek farklı güvenlik önlemlerini de yapısında barındırmaya ve kullanıcı lehine olarak tek noktadan idare edilebilmeye başlamıştır.
Kullanılan akıllı ev ve ev otomasyon sistemleri, yapıları itibari ile kullanıcı arzusuna göre hazırlanacak senaryolar çerçevesinde hırsızlık, gaz kaçağı, yangın, sağlık problemi, deprem gibi karşılaşılması olası ve önceden hesaplanamayan ancak tedbir alınması gereken durumlara karşı son kullanıcıya koruyucu, önleyici ve ayrıca kurtarıcı olarak hizmet sunabilecek yapıda olmaktadır.
Burada incelenmesi gereken bir akıllı evin yapısında neleri barındırdığı olacaktır. Öncelikle her akıllı sistem onun kullanılmasını ve sistemlerin kontrolünü sağlayabilecek olan bir panele ihtiyaç duyacaktır.
Bu sistemler genellikle dokunmatik olup aktif bir işletim sisteminin üzerine kurulmuş olarak çalışan bir ara yüze sahiptirler. Bu panellere çeşitli sensörlerin verdiği sinyal değişimlerini algılayarak bildiren senaryolar yüklenebilir.
Bu grupta varlık dedektörleri, manyetik kontaklar, ışın bariyerleri, ses algılayıcılar, yangın / gaz / duman algılayıcılar, sağlık algılayıcılar, deprem algılayıcılar, kapı zil butonları ve parmak izi, yüz, iris tanıma cihazları yer almakta olup genel olarak “sayısal giriş algılayıcı birimler” olarak adlandırılmaktadırlar.
Her girişin bir de çıkış ayağı olması gerekliliğinden hareket edersek merkezi birimimiz olan panelden aldığı komutları karşılayacak güce sahip kontak çıkışı veren sistemlerimiz de ise “sayısal çıkış veren birimler” olarak adlandırılmaktadırlar.
Bu grupta ise çeşitli tip ve akımlarda ampuller, LED aydınlatmalar, floresanlar dahil her tür aydınlatma aracı, klima, kalorifer, elektrikli ısıtıcı benzeri iklimlendirme cihazları, panjur, bariyer, jaluzi ve kapı kilit motorları, sıvı akışını kesen selenoid valfler, çeşitli alarm birimleri ile alternatif kontrol birimleri yer alır.
Sistemin bir başka birimi ise çeşitli yarı iletken örneksel sıcaklık sensörlerinin, ışık sensörlerinin de yer aldığı bir diğer grup ise “örneksel giriş algılayan birimler” olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu sensörler özellikle kullanıcı bazlı detaylı senaryo taleplerine yanıt vermekte kullanılmaktadırlar ama ya kullanıcımız senaryolar dışında da sistemini kullanmak isterse. İşte o zaman ihtiyaç duyacağımız birim ise “anahtar birimleri” olmaktadır.
Örneklemek gerekirse odalarımızdaki aydınlatma anahtarları bunlara iyi bir örnektir.
Kullanıcımız buraya dek sistemi başarılı bir şekilde kullandı ama tercihleri arasında aydınlatmasını dim edebilmek yer almakta.
O halde, bir dim modülü ile işi çözmemiz mümkün olacaktır. Örnek ürünümüz gibi ihtiyacımız olan ürünler grubuna ise “örneksel çıkış veren birimler” diye adlandırma yapsak sanırım yanlış olmaz.
Sistemimizi kurduk, senaryolarımızı belirledik, kullanım kolaylığı ve konforumuzu elde ettik. Modüllerimizi kurduk, panelimizi yerleştirdik herşey buraya kadar mı peki?
Sistemimizin çalışması için cihazlarımızın birbiri ile uyumlu çalışacak bir iletişimde olması gerekiyor ve bu fiziksel ortamda sağlanacak iletişim protokolleri ile çalışır hale gelecektir. SmartBS olarak Türkiye distribütörü olduğumuz HDLBus Pro bu protokollerden sadece biridir.
Bu veriler eşliğinde ele alırsak, istediğimiz gibi yönetebildiğimiz bir otomasyon sistemine artık sahibiz. Bu sistemin doğru çalışması halinde koruyucu / önleyici nitelikte bir güvenlik otomasyonuna da sahip olmuş olacağız.
makale: Selahattin NAYMAN