2021-insan-kaynaklari-trendleri

İnsanın hayatta kalabilme, ihtiyaçlarını karşılayabilme ve korunması için elindeki yegane yeteneği olan şeyleri şekillendirebilme Covid-19 salgınıyla başlayan süreç hayatın pek çok alanını olduğu gibi istihdamı, dolayısıyla İK uygulamalarını ve bununla beraber İK süreçlerini de derinden etkiledi.

Bu nedenle 2021 İnsan Kaynakları trendlerinin çoğu, pandeminin çalışma dünyasını nasıl dönüştüreceğine odaklı olarak gelişecek ve bu doğrultuda değişiyor olacaktır.

Uzaktan çalışmanın denendiği bu yıl gündem biraz da ofislere ne şekilde dönülüp dönülmeyeceği, ofislerde çalışma şeklinin nasıl olacağı ile ilgili. Ofislere dönme konusunda şirketler, çalışanlar ve işverenler arasında farklı fikirler mevcut.

insan-kaynaklari-trendi-nasil-olacak

Denenen bu yapının verimli olduğunu düşünenler de var aksini düşünenler de. Yapılan araştırmaların sonuçlarına bakıldığında, yöneticilerin çoğunun evden çalışma ile ilgili endişeli olduğu görülürken, çalışanların büyük bir kısmının ise en azından haftanın bir veya birkaç gününün evden çalışmak istediği anlaşılıyor.

Bu veriler ışığında, 2021 yılında bu konuda orta yol bulunmaya çalışılacak gibi gözüküyor. Tabi ki bunu belirleyen faktörlerden en önemlisi şirketin faaliyet alanı ile birlikte çalışanın yapmış olduğu iş olacak.

İşin devamlılığı için mavi yakalı çalışanın tam zamanlı, beyaz yakalı çalışanın belli dönemde çalışması yeterli olacak.

Çeşitlilik! Bir şirket hangi sektörde faaliyet gösteriyor olursa olsun; cinsiyet, bilgi birikimi, deneyim vb. birçok konuda mümkün olduğunca zengin bir profile sahip olmalı.

Tek tipleşmenin getirdiği sınırlı bakış açısına teslim olmamak ve dönüşümün bir parçası olmak için 2021’de bu konuların yeniden tasarlanacağı öngörülüyor.

Çalışanlarının moral ve motivasyonlarını yüksek tutmamız gereken bir yıl daha bizi bekliyor. 2020’nin zorluklarından ve hayal kırıklıklarından sonra, çalışanlar tarafındaki iyileşmenin sağlanabilmesi için işverenlere büyük iş düşüyor.

insan-kaynaklari-konulu-makale-gorseliinsan-kaynaklari-konulu-makale-gorseli

Bunun ana nedeni, çalışan moral motivasyonunun üretkenlikle bağlantılı olması. Yani çalışanınızın motivasyonunu mümkün olduğunca yüksek tuttuğunuzda, verimli iş sonuçları da kendiliğinden gelecektir.

Burada yapılacak çalışmalar şirket büyüklüğüne göre değişebilir; ancak önemli olan çalışanınıza imkanlarınız ölçüsünde yanında olduğunu hissettirmemizdir.

Tüm endişelere rağmen uzaktan çalışma, hızla yeni normalin bir parçası oldu. Giderek artan bir şekilde birçok şirket evden çalışma düzenine geçerken, 2021 yılı teknolojik araçlardan yararlanma oranının da arttığı bir yıl olacak.

2021’den başlamak üzere; İK yazılımlarının uzaktan erişimi sağlayacak şekilde çalışması önemli olacaktır.

Sisteme hem İK çalışanları hem şirket yöneticileri hem de çalışanlar erişim sağlayabilmelidirler. Yazılımların kullanımının artışı ile birlikte yapay zeka tabanlı algoritmalar, işverenlerin yetenek bulma biçiminde hızlı bir değişim yaratacak gibi görünüyor.

Yetenek yönetimi için yapay zeka ve sosyal medya etkinlikleri gibi çeşitli kaynaklardan yararlanarak, aday profillerinin detaylı bir şekilde incelenmesi de olası.

Teknolojinin hızla gelişmesi ve insanların özgürce maddi kazanç sağlama istediği, yepyeni bir ekonomi doğurdu.

GİG (geçici ve kısa süreli freelance işler) ekonomisi! Freelance platformların çoğalmasıyla serbest çalışanların oluşturduğu bu yeni ekonomiyi, yakın gelecekte daha fazla duyacağız gibi.

Bu nedenle 2021’de bu çalışanları tek bir platformda toplayarak işe alımlarını, performanslarını, ücretlerini yönetebilmek önemli olacak.

Sağlıklı, hem çalışan hem de işveren olarak herkesin keyifle iş yapacağı günler diliyorum.

 

Görüşmek dileğiyle…