Konutlar, ticari alanlar, kurumsal alanlar ve diğer aydınlatma uygulamalarında LED ışık kaynağının önemi giderek artıyor ve yükseliş trendini sürdürüyor.
Katı hal aydınlatma ışık kaynağı olarak LED özellikle çok havalı ve popüler. Enerji verimliliği ve tasarruf fikriyle başlayan LED ile katı hal aydınlatma macerasında artık çok daha fazla kazanımlar var.
Ek olarak gerçek lümen çıkışı, renk sıcaklığı, renk tonu, renk doygunluğu, güç tüketimi, verimlilik ve daha fazlası LED ışık kaynağının kalite kriterleri olmuştur.
Mimarlar, mühendisler ve aydınlatma profesyonelleri artık daha iyi ışık kalitesinden bahsetmeden geçemiyor.
Baş döndüren hızla gelişen teknolojik değişim, ölçülebilir ışık ve aydınlatma değerleri ile LED ışık kaynağı ürün yenilenme aralıklarını 12 aya kadar düşürüyor.
Şöyle ki, LED ile tasarlanan bir aydınlatma aygıtı 12 ay sonunda en azından LED ışık kaynağı kısmında değişikliğe gidilme ihtiyacı duyuyor.
Hızla değişen bu döngüde 2016 için aydınlatma trendlerini ‘Light and Building’ fuarını görmeden telaffuz etmek çok zor.
Çok hızlı bir büyüme trendi ile günümüze gelen LED aydınlatmanın 2015 yılı tamamlandığında global ölçekte tahminen yüzde 31 gibi yüksek bir oranda büyümesi beklenmektedir.
Pazardaki hızlı artış, dünyada olduğu gibi ülkemizde de aydınlatma pazarında kendini göstermektedir.
Aydınlatma ve enerji verimliliği sektörlerindeki göstergelere bakıldığında, yine global ölçeklendirmede öngörü, LED aydınlatma pazarındaki büyümenin 2016 yılı için yüzde 36 olacağı yönündedir.
Büyümenin getirdiği ortamda LED fiyatlarının bir miktar gerileyeceği söylenebilir, buna rağmen toplamda sektörel hızlı büyüme aydınlatma firmalarının karlılığını, toplam hacmin artmasıyla olumlu yönde etkileyecektir. Her sektör için etkili olan ekonomik göstergeler ve dinamik oluşumlar LED aydınlatma sektörünü de aynı şekilde etkilemesi kaçınılmaz.
Bununla birlikte Teknoloji trendlerini takip ettiğimizde yol haritası hakkında söyleyebileceğimiz bazı hususlar olduğunu belirtelim.
Bilişimcilerin en çok telaffuz ettiği konu ‘Internet of Things’ veya Türkçede kullanılan haliyle Nesnelerin İnterneti.
Nesnelerin İnternetinden bahsettiğimizde aydınlatmayı özellikle katı hal aydınlatmayı konunun içinde buluyoruz.
Bir başka konu ‘Akıllı Şehirler’ ve ‘Big Data’ , Hem enerji verimliliğine katkısı hem de insan yaşamını kolaylaştıracak geleceğin şehirlerini hazırlarken, aydınlatmaya önemli görevler düşüyor. Akıllı şehirlerin aydınlatmaları da akıllı olamak zorunda.
Akıllı şehirlerin bir parçası akıllı evler ve akıllı evleri aydınlatan yine katı hal aydınlatma sistemleri unutulmamalı.
Tabiki akıllı aydınlatmalar evimizde ve iş yerlerimizde de olmalı. Akıllı mekanları doğası gereği katı hal aydınlatma ışık kaynağı LED ler kolayca destekliyor ve desteklemeye devam edecek.
Aydınlatmaların planlandığında insan ve aydınlatma yapılan alanlar için daha faydalı olduğunu görüyoruz. Bu bağlamda aydınlatma sektöründe aydınlatma tasarımının birkaç adım daha öne çıkacağı bir döneme giriyoruz.
Açıkçası aydınlatma sektörü içinde aydınlatma tasarımı yükselen bir trend olacak. Bu aydınlatma tasarım firmaları için genişleyen iş imkanları, aydınlatma tasarımcıları için istihdam anlamına geliyor.
Katı hal aydınlatma dönüşümü için büyük potansiyel olan sokak ve açık alan aydınlatmaları 2016 yılında da gerek dünyada gerekse ülkemizde gündemde olacak.
Türkiye’de sokak aydınlatmalarının LED aydınlatmaya geçiş periyotu 2018 yılında yasal olarak zorunlu hale gelecek.
2 yılllık bir süreç ilgili kurumların ve aydınlatma firmalarının hazırlıkları için bir fırsat olabilir ve iyi değerlendirilmesi gereklidir.
Sonuç olarak, 2016 yılında yazacağımız, konuşacağımız konuları özetle sıralarsak;
- Nesnelerin İnterneti
- Akılı Şehirler
- Big data’ (Kesin bir tercümesi yok; Dev veriler, Dev bilgiler denebiliyor)
- Akıllı Binalar
- Akılı Aydınlatmalar
- Sokak Aydınlatmaları
- Enerji ve enerji verimlilikleri
- Işık ve aydınlatma kalite kriterleri